Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Електронната търговия увеличава апетита за складови площи за сметка на моловете

Около 75 млрд. долара са инвестирани в сделки за индустриални и логистични имоти през първото полугодие, или около 20% от общите инвестиции в бизнес имоти

Електронната търговия увеличава апетита за складови площи за сметка на моловете

Снимка: Bloomberg L.P.

Сделките със складови площи са формирали рекордно голям дял от глобалните инвестиции в бизнес имоти през първата половина на годината, тъй като скокът в електронната търговия по време на националните блокади подхрани търсенето на логистични имоти, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Около 75 милиарда долара са били изразходвани за закупуване на индустриални и логистични имоти през първите шест месеца на 2020 г., или около 20% от общите инвестиции в бизнес имоти, според данни на брокерската агенция Savills Plc. Сделките за складови площи надминават тези за магазини, превръщайки логистичните имоти в третия най-популярен клас активи недвижими имоти след офисите и жилищата, посочва компанията в доклад, базиран на данни на Real Capital Analytics Inc.

„Настоящият глобален бум при електронната търговия, ускорен от потребителите, които пренасочват своите покупки онлайн по време на пандемията, е основен катализатор за растежа на този сектор“, посочва Пол Тостевин от Savills.

Очаква се онлайн продажбите да се увеличат с 31% в Западна Европа през тази година, достигайки дял от около 16% от общите продажби на дребно, според Центъра за изследвания на търговията на дребно. В САЩ пазарният дял на електронната търговия ще достигне 14,5%, показват проучванията на eMarketer. Това води до „безпрецедентни нива на инвеститорско търсене", сочи докладът на Savills.

Най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, включително Blackstone Group Inc. и GIC Pte, направиха значителни и изгодни залози за складови имоти през последното десетилетие. Blackstone е похарчила около 40 млрд. долара за складове по целия свят само през последните две години, показват данните на RCA.

Нарастването на търсенето на складови имоти също така изведе някои компании като Prologis Inc. и Segro Plc на върха на индексите, които следят представянето на тръстовете за инвестиции в недвижими имоти, докато в същото време наемодателите на търговски центрове се смъкват надолу в индексите.

Размерът на капитала, инвестиран в складове, нараства шест пъти през десетилетието до 2019 г., когато са сключени сделки в размер на 196 млрд. долара, посочва Savills в доклада.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията