Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Глобалните инвеститори в имоти ще се насочат към жилища и складове и тази година

През 2021 г. инвестициите в бизнес имоти в света са се възстановили от пандемията и са достигнали 1,3 трлн. долара до ноември

Глобалните инвеститори в имоти ще се насочат към жилища и складове и тази година

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Жилищните и индустриалните имоти ще бъдат най-силният клас недвижими имоти в глобален план през 2022 г., а общият обем от инвестиции се е възстановил много силно през 2021 г., тъй като все повече фондове се стремят да инвестират в недвижими имоти, пише консултантската компания Savills.

Данните на компанията сочат, че в 12-те месеца до ноември 2021 г. глобалният обем на инвестициите в имоти е нараснал с 38% спрямо същия период на 2020 г. до 1,3 трлн. долара. Броят на фондовете, които се насочват към недвижими имоти, също е достигнал нови върхове, тъй като инвеститорите опитват да диверсифицират приходите си – 1250 фонда за инвестиции в недвижими имоти са насочили капитал на обща стойност 365 млрд. долара в сектора през 2021 г., показват данни на Preqin. Това е ръст спрямо около 1000 фонда, които са били активни през 2020 г.

Макар че глобалните инвестиции в офис сектора остават под нивата преди пандемията, обемите в силно търсените от инвеститорите индустриални имоти са нараснали с 54%. Очаква се силният интерес към сегмента да се запази и през 2022 г.

Още по темата
Жилищните имоти, особено многофамилните жилища, но също и студентските жилища и старческите домове, стават най-големия сектор за инвестиции в глобален план през 2021 г., изпреварвайки офисите за първи път. Savills отбелязва, че инвеститорите са все по-привлечени от сигурността и генерирането на доходи на жилищните имоти и силното търсене. Но макар че силната активност ще продължи и през 2022 г., липсата на достатъчно наличности ще превърне строителството в начална точка за мнозина.

„Първоначалният шок от пандемията отмина през 2021 г. На фона на рекордния обем капитали при много от инвеститорите все повече компании започнаха да ги влагат отново, насочвайки се предимно към основни и генериращи доходи активи, включително индустриални имоти, първокласни офиси и жилища, но също така сме свидетели на много силно търсене на строителство и възможности за препозициониране“, коментира Рашид Хасан, ръководител на отдела за глобални трансгранични инвестиции в Savills.

„Един от насрещните ветрове през 2022 г. е инфлацията, но това може да е временно. Някои сектори на недвижимите имоти на практика могат да бъдат добро убежище срещу инфлационния натиск, особено в случаите с активи с краткосрочни договори за наем или при които има възможност за индексиране на наемите“, допълва Хасан.

Според Пол Тостевин, директор на световните анализи в Savills, макар статистиката да показва, че офисите не са били така предпочитани като жилищните имоти миналата година, те все още заемат по-голям дял от глобалния пазар от индустриалните имоти.

„Тъй като трансграничните инвеститори, особено в Европа, са съсредоточени върху ESG стратегии през 2022 г., вероятно ще видим възможности за преустройство, преконфигуриране и промяна на предназначението на офиси в силно представящи се устойчиви активи, а в голяма част от Азия и в Близкия изток офисите продължават да са гръбнакът на професионалния живот“, отбелязва Тостевин.

Според него физическите магазини, макар и в неизгодна позиция на някои пазари, продължават да са в основата на преживяванията на потребителите в Китай например въпреки изключително високата степен на проникване на онлайн търговията там. В западните страни цените на някои активи сега изглеждат конкурентни и 2022 г. може да донесе повече опортюнистични инвестиции в сектора.

Какво още прогнозира Savills за недвижимите имоти в света през 2022 г.?

- 2022 г. ще бъде повратна точка за търговските площи, промяната на цените през последните години прави сектора по-конкурентен в момент, когато търговците на дребно са по-добре приспособени към новите начини на пазаруване. В голяма част от Азия и нововъзникващите пазари търговските площи остават основен актив за инвестиции.

- Има потенциал в логистичните имоти в страни, които се стремят да приближат веригите за доставка до дома. Логистичните подсектори, като складовете „от последна миля“, имат още потенциал за развитие.

Още по темата

- В ликвидния и установен офис сектор конкуренцията ще бъде съсредоточена върху активи, които отговарят на нововъзникващи екологични стандарти и има потенциал за преустройство или промяна на предназначението на офиси, които не отговарят на тези изисквания.

- Възходът на жилищния сектор ще продължи, недостигът на подходящи имоти движи напред стратегиите за финансиране. Има потенциал във вторични градове, в които наематели търсят по-достъпни, подходящи за живот жилища.

- Застаряващото население и акцентът върху здравето и благосъстоянието ще подкрепят разширяването на заведенията за здравни грижи и старческите домове, които ще се възползват от потенциала си за дългосрочно генериране на доход.

- Центровете за данни дават възможност за диверсифициране на портфейлите и има възможност за допълнителен растеж. Инвеститорите обаче ще обръщат все повече внимание на значителния екологичен отпечатък на сектора.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Много често купувачите правят грешката да приемат, че движението на цената в последно време ще продължи и занапред, и едва ли не завинаги.Според физичните закони едно тяло, което е тласнато нагоре, ще достигне някаква най-висока точка (която зависи от теглото му), след което ще тръгне обратно надолу.Според финансовите закони пазарите могат да преминат през периоди, през които цените ще се вдигат нагоре, но неизбежно ще дойде моментът, в който цените ще се върнат надолу до нивата, които са средностатистически за тях в дълъг период от време. Това се нарича стремеж на цената към средното й равнище (англ. - mean reversion). То важи както за поскъпване, така и при поевтиняване, тоест и те не могат да продължават вечно, защото цените се стремят към средното си ниво.
0
 
6
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
насочете се към парцели в гробището... само там още не сте надули балон!

Още от По света
Руснаците вече са на първо място сред чуждестранните купувачи на домове в Турция