IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Португалия са поскъпнали през януари

Страната планира да разшири програмата си "златна виза" с инвестиции в научни изследвания, слабо развити региони и културни прояви

11:52 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Имотите в Португалия са поскъпнали през януари

Цените на имотите в Португалия са се увеличили през януари на фона на възстановяването на икономиката и спада на безработицата в страната, сочат месечните данни на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Това е и първото увеличение на цените, отчетено от RICS, откакто се провежда месечното изследване. Същевременно е регистриран и ръст на търсенето, както и на доверието на купувачите.

Подобряват се и перспективите пред бъдещите продажби заради подобряването на икономическата ситуация в страната. Брутният вътрешен продукт на Португалия се разшири за първи път от 2010 г. след три поредни години на спад от порядъка на 6 на сто. През последните 12 месеца безработицата в страната спадна с почти 2%, след като достигна пика си през 2013 г. - 17,7%.

Същевременно Португалия планира да разшири и програмата си „златна виза“ заради интереса на купувачи на имоти от страни извън Европейския съюз (ЕС), който е основен двигател на възстановяването на най-високия сегмент от пазара.

През последните 12 месеца търсенето на имоти в Португалия на портала themovechannel.com е достигнало рекордно високи равнища, а един от всеки пет продадени през миналата година имоти е бил купен от чужденец.

Предвижда се разрешение за пребиваване да се издава и при инвестиции в размер на поне 350 хил. евро в сферата на научните изследвания, както и инвестиции в слабо развити региони и инвестиции в културни прояви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още