IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са вложили 100 млрд. долара в глобални центрове за данни

Северна Вирджиния, Силициевата долина и Далас са водещите пазари в света, сочат данни на консултантска компания

22:00 | 21.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка:Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка:Jasper Juinen/Bloomberg

Центровете за данни, които преди време бяха нишова инвестиция и непривлекателен актив за глобални компании, сега са крайъгълен камък на информационната икономика. През последните десет години са били инвестирани 100 млрд. долара в този клас активи, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието Property Magazine International.

Значителният приток на капитали е бил свързан и с не по-малко важна техническа промяна, тъй като компаниите избират да изместят голяма част от работата извън офисите – първо към центрове за данни, а впоследствие към микс от центрове за данни и публични и частни облаци. Промяната стана причина най-големите доставчици на облачни платформи – Amazon, Google и Microsoft, да станат по-влиятелни играчи на много пазари, увеличавайки размерите на центровете за данни. 10-мегаватов център за данни, който е бил впечатляващ преди десет години, сега бледнее в сравнение с договорите за наем на 30-мегаватови центрове за данни, които вече се подписват все по-редовно.

„Скоростта, с която индустрията се променя, прави стратегията за създаване на центрове за данни сложна и тежка задача“, коментира Дейв Фанинк, управляващ директор на отдела за центрове за данни на Cushman & Wakefield. „Компаниите трябва да определят какво да правят с физическите си офиси, кои дейности да изместят в облака и как да задействат хибридна IT стратегия. Инвеститорите трябва да могат да преценят дългосрочния потенциал на даден център за данни да задържи стойността си и доколко лесно може да бъде ъпгрейднат. Всички участници трябва да имат достъп до капитала и ясно разбиране на целите“, допълва той.

Проучването на Cushman & Wakefield оценява 1162 центъра за данни на 38 глобални пазара, всеки от които е бил оценен по 12 критерия. На всеки пазар с най-голяма тежест е наличието на облачни услуги, оптична свързаност и размер на пазара. По средата са проектите в развитие, стимулите на правителството, политическата стабилност и устойчивостта. По-надолу в класацията са екологичният риск, цените на земята, разходите за енергия и данъците.

В топ десет на най-големите пазари на центрове за данни в света попадат Северна Вирджиния, Силициевата долина, Далас, Чикаго, Ню Йорк/Ню Джърси, Сингапур, Амстердам, Лос Анджелис, Сиатъл и Лондон. В същото време нововъзникващи пазари като Атланта, Денвър, Дъблин, Лас Вегас, Финикс, Портланд, Солт Лейк Сити, Сидни и Ванкувър са привлекателна алтернатива.

Лондон, който е най-големият по размери пазар в Европа, остава двигател с близо 200 мегавата в строеж до 2021 г. и силен микс от глобални тръстове за инвестиции в недвижими имоти и регионални оператори, конкуриращи се за бизнеса в големия местен финансов сектор.

„Brexit не промени курса на пазара на центрове за данни, което показва, че по-големи глобални сили като големите наличности от облачни услуги и IT трансформацията на големи компании контролират местното развитие“, казва Марк Тревър, партньор и ръководител на отдела за анализи на центровете за данни в Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield. “С изграждането на нови партньорства за създаване на хипермащабни инсталации в цяла Европа, очаквайте трайни инвестиции в Лондон и възможна консолидация сред местни оператори“, допълва той.

Макар че първите три пазара в проучването имат значително по-високи резултати от четвъртото място, следващите 12 пазара са разделени от под 10%. Близките резултати представляват нова промяна към ключови вторични райони, които бързо се превръщат в основни пазари по света.

Много пазари в Европа, особено Лондон, Париж, Милано и Цюрих, привличат траен интерес от международни оператори. През последно време бяха продадени големи обекти на нововъзникващи американски пазари като Портланд, Финикс и Атланта, като тези райони потенциално спестяват значителни разходи в сравнение с Калифорния или Северна Вирджиния.

Други пазари в Азиатско-тихоокеанския регион, особено Сидни, Токио, Хонконг, Пекин и Шанхай, също очакват значителен растеж през идните две-три години благодарение на търсенето на по-голяма свързаност и нуждата от модернизация на по-стари активи. Поради това пазарите в топ 15 ще останат изключително конкурентни в обозримо бъдеще.

„Топ пазарите предоставят най-голям брой възможности по най-големия брой перспективи. Макар че един размер понякога е подходящ за всичко, за някои специализации е важно да се направи преглед и да се разберат факторите, които са най-важни за конкретното изискване и цел. В комбинация с пренебрегнатите и слабо развитите пазари има потенциал за нишово развитие и вторични пазари в цял свят“, посочва Кевин Имбоден, директор на изследванията за центровете за данни в Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още