IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечното кредитиране във Великобритания се върна на предкризисните нива

Британските кредитори са отпуснали 76 947 заема за покупка на жилище през февруари

14:33 | 03.03.14 г.
Ипотечното кредитиране във Великобритания се върна на предкризисните нива

Oдобрените ипотечни заеми във Великобритания нараснаха повече от очакваното през януари, достигайки до най-високото си ниво от повече от 6 години.

Кредиторите на Острова са отпуснали 76 947 заема за покупка на жилище, или най-много от ноември 2007 г. насам. За сравнение, ревизираните данни на Английската централна банка (АЦБ) за декември показаха ниво от 72 798.

Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 22 икономисти бе за равнище от 74 500 одобрения.

Същевременно бизнес кредитите спаднаха до 623 млн. паунда, или с 3,9% по-малко спрямо година по-рано. Отстъплението за пореден път подчерта нарастващата пропаст между корпоративното и ипотечното кредитиране.

Растежът на цените на жилищата в Обединеното кралство се ускори през февруари до най-високото си ниво в последните 7 години, показаха от своя страна данните на Hometrack Ltd.

В края на миналия месец главният икономист на АЦБ Спенсър Дейл заяви в интервю, че възраждането на търсенето на имоти е добър знак за икономиката. Въпреки това той предупреди за възможно "прегряване" на пазара.

"Въпреки че засилването на цените на жилищата все още не е сериозен проблем извън Лондон, това е нещо, което трябва да бъде внимателно наблюдавано", отбеляза Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight в Лондон.

"Налице е нарастващ интерес на купувачите и укрепване на пазарната активност в отделните региони", допълни той.

Публикуван през миналата седмица доклад на Nationwide показа, че цените на жилищните имоти във Великобритания са се повишили за 14-и пореден месец през февруари, като ръстът на годишна база е бил най-силния от близо 4 години.

На месечна база повишаването се е забавило до 0,6% спрямо 0,8% през януари, но на годишна база е било отчетено силно покачване от 9,4 на сто.

"Търсенето от своя страна бива поддържано от рекордно ниските лихви, достъпността на заемите и увеличаващото се потребителско доверие, благодарение на добрите резултати в заетостта през последните тримесечия“, заяви главният икономист в Nationwide Робърт Гарднър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още