IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of England да въведе ограничения за ипотечното кредитиране, съветват ескперти

Пазарът в Лондон започва да показва признаци на "подобни на балон условия", предупреждават от Ernst & Young

17:03 | 13.02.14 г.
Bank of England да въведе ограничения за ипотечното кредитиране, съветват ескперти

Bank of England трябва да обмисли възможността да наложи официален лимит за съотношението между размера на ипотеките и доходите на населението, за да се избегне опасността от жилищен балон в Лондон. Това предупреждават експертите от Ernst & Young, цитирани от онлайн изданието Global Property Guide.

Въпреки че секторът на имотите в останалата част на Великобритания отчита здравословен растеж, пазарът в Лондон започва да показва признаци на "подобни на балон условия", посочва се в доклад на консултантската компания.

Цените на жилищата нарастват с обезпокоително темпо на фона на острия недостиг на предлагане и силното търсене в столицата. Средната цена на жилищата в Лондон се очаква да достигне 600 хил. паунда през 2008 г., което е над три пъти повече от Северна Ирландия и североизточните части на Англия.

Международният интерес към жилищния сектор в Лондон също допринася за ръста на цените. Заможни чуждестранни инвеститори се редят на опашка за луксозните и скъпи жилищни имоти в Лондон.

По-добрата възвръщаемост спрямо други части на света и слабите позиции на паунда са сред факторите, които привличат интерес от цял свят.

Авторите на документа съветват Bank of England да попречи на хората в Лондон да теглят заеми, които са над три пъти по-големи от годишния им доход. Кредиторите в Лондон са отпуснали твърде много изискванията в тази насока и в момента ипотеките обикновено са по-големи от тройния размер на годишната заплата.

Докладът съдържа добри новини за жилищния сектор в останалата част на Великобритания. Той процъфтява благодарение на различните държавни програми за подкрепа, подобряващите се кредитни условия, засилването на заетостта и ускореното възстановяване на икономиката като цяло.

Секторът изглежда в много по-добра форма, отколкото преди финансовата криза през 2008 г., отбелязват експертите.

Те прогнозират, че през тази година цените на жилищата на Острова ще нараснат с 8,4%, като догодина увеличението ще е със 7,3%. В рамките на идните пет години средното темпо на годишно повишение ще е около 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още