IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанско летище за 1 млрд. евро привлече оферта за едва 10 хил. евро

То е едно от „призрачните летища“ в Испания, изградени в годините на строителния бум

11:52 | 20.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Летището в&nbsp;Сиудад Реал. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Летището в Сиудад Реал. Снимка: Wikipedia

Група от азиатски и британски инвеститори се опитва да купи неизползвано летище в Испания за 10 хил. евро, за да го превърне в център за внос на китайски стоки, съобщи AFP.

Местен съд обаче е постановил, че офертата на групата Tzaneen International за летище Ciudad Real Central Airport в град Сиудад Реал в област Кастилия - Ла Манча е твърде ниска, макар и това да е единственият кандидат-купувач.

Tzaneen е създадена в Испания от британски, китайски и други азиатски инвеститори с цел придобиване на летището на около 200 км на юг от Мадрид.

Говорител на Tzaneen е заявил, че групата предлага 10 хил. евро за покупката на имота.

В свое изявление от групата посочват, че ще инвестират до 100 млн. евро за превръщането на летището в „логистичен хъб“ за внос на китайски стоки.

Съдът в Сиудад Реал е определи минимална цена от 40 млн. евро за летището, разходите за чието изграждане се оценяват на около 1 млрд. евро. Това е едно от т. нар. „призрачни летища“ в Испания, изградени в годините на строителния бум, приключил рязко през 2008 г., при което повлече страната в икономическа криза.

При откриването на летището през 2008 г. ръководството му се надяваше да привлече нискотарифни авиокомпании, които да обслужват пътници, насочили се към Мадрид.

Тези планове обаче бяха осуетени от разширението на основното летище в Мадрид Barajas Airport, което пое цялото допълнително търсене. Ciudad Real фалира със задължения за 300 млн. евро и стои празно от 2011 г. насам.

Говорител на съда е заявил пред AFP, че след като офертата на Tzaneen е под 70% от минималната цена, съдът е решил периодът за подаване на предложения да бъде удължен с надеждата да се появи по-висока оферта.

Окончателното решение се очаква в средата на септември.

Друго „призрачно летище“ в Кастейон в близост до Валенсия трябва да отвори отново, след като ирландският нискотарифен превозвач Ryanair започне да предлага полети от него през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още