IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли бъдеще малките летища в Европа?

Проблемите на регионалните летища може да имат тежки последствия за туризма в цели региони на ЕС

16:07 | 10.03.14 г.
Имат ли бъдеще малките летища в Европа?

Много от регионалните европейски летища са изправени пред съкращения и дори опасност от закриване на фона на подобряването на конкурентоспособността на традиционните авиокомпании и затегнатия контрол на държавните помощи, алармира Ройтерс.

След като в продължение на години традиционните авиокомпании страдаха заради конкуренцията на нискобюджетните, превозвачите започнаха да съкращават разходи и успяха да стеснят ценовата ножица между полетите. Същевременно все повече нискотарифни авиокомпании предлагат полети до традиционните авиохъбове, които са с изключително удобни транспортни връзки и по-близо до градските центрове.

„Първоначално хората бяха готови да пътуват до по-малки и често отдалечени летища заради по-ниските такси, но сега цената на полетите до по-големите и удобни за тях летища падна“, коментира Таня Виглос, партньор консултант в AT Kearney. „За малките летища винаги е било трудно, но сега им е още по-трудно“, допълва тя.

Много от малките летища в Европа са собственост или се подкрепят от местните правителства, които се надяват с развитието им да привлекат повече бизнес и туристи и съответно – да създадат повече работни места.

В опит да подкрепи публичните финанси и да насърчи конкуренцията обаче Европейският съюз (ЕС) може да пресече държавната помощ за малките летища – ход, който ще им причини сериозни проблеми, ако те са се провалили в процеса по привличане на критична маса пътници и бизнес.

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) обяви, че летищата в ЕС, които обслужват по над 5 млн. пасажери годишно, няма да могат да получават държавна помощ, освен ако няма опасност от фалит. Помощта за летищата с по-малко от 3 млн. пътници годишно ще се прилага за преходен период от 10 години при определени условия.

Малките регионални летища освен това ще трябва да представят пред европейските власти план, с който да докажат как ще покрият оперативните си разходи, за да се класират за помощ съгласно новите правила.

Това създава нови предизвикателства пред летищата от ранга на Kassel-Calden в Германия например, което отвори врати през миналата година и нямаше насрочени полети през тази зима, както и пред летищата - „призраци“ в Испания, засегнати от финансовата криза.

Проблемите на малките летища обаче може да имат тежки последствия за туризма в цели региони на ЕС и пасажерите да останат без избор, посочва информационната агенция.

Според анализатора от GfK Дьорт Нордбек има тенденция за изместване на полети към големите летища, но това е повече по желание на авиокомпаниите, отколкото по желание на пътниците.

Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още