IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалните власти в Испания искат повече влияние при управлението на летищата

Властите на Канарските острови отидоха по-далеч - поискаха държавата да им прехвърли контрола върху летищата в региона

13:38 | 17.06.14 г.
Регионалните власти в Испания искат повече влияние при управлението на летищата

Бъдещите инвеститори в държавен летищен оператор на Испания Aena Aeropuertos SA вероятно ще попаднат в тежка схватка с регионите заради желанието на местните лидери да имат дума в управлението, пише Bloomberg.

Президентът на Балеарските острови Хосе Рамон Бауза заяви вчера, че правителството му иска да управлява съвместно летищата в региона, включително и съоръжението в Палма де Майорка.

Колегата му от Канарските острови Паулино Риверо отива по-далеч - той поиска от централното правителство да предаде контрола над летищата, работещи на архипелага. Риверо заяви, че ще започне преговори с централното правителство за прехвърлянето на летищата.

Министърът на икономиката на Каталуния Андреу Мас-Колел пък смята, че координираното управление на летищата в Барселона и Мадрид нарушава правилата за конкуренцията.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой напредва с продажбата на 49% от AENA – операторът на 46 летища в страната и две хеликоптерни площадки. Конкурентите на AENA  Aeroports de Paris SA и Fraport AG например имат пълен контрол над летищата Шарл дьо Гол и Франкфурт, подчертава информационната агенция.

“Акционерите ще са скептични, ако останат малцинство, подчинено не само на централното правителство, но и на регионалните власти, особено когато става въпрос за по-големите и важни летища, като например Барселона или Палма де Майорка”, коментира пред агенцията Робърт Краймс от консултантската компания Insight Investment Research LLP.

Агенцията припомня, че Испания рестартира приватизацията на летищата заради възхода на капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още