Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Жилищните пазари в Азия също са в плен на глобалния спад

Растящите лихви по ипотеките и волатилните фондови пазари влошиха настроенията на инвеститорите

Жилищните пазари в Азия също са в плен на глобалния спад

Снимка: Архив Ройтерс

Азия също беше повлечена от общия спад на жилищния пазар в света, който разтърси собственици на жилища и инвеститори от Ванкувър до Лондон, като пазарите в Сингапур, Хонконг и Австралия показват първи признаци на забавяне, съобщава Bloomberg.

Икономическите последици може да са сериозни. По-ниските цени на жилищата и по-високите лихви по ипотеките не само ще засегнат доверието на потребителите, но и разполагаемите им доходи, отбеляза S&P Global Ratings в доклад от миналия месец. Едновременен спад на цените на жилищата в цял свят може да доведе до „финансова и макроикономическа нестабилност“, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) в доклад от април.

Още по темата
Въпреки че всеки град в региона има свои отличителни характеристики, те имат някои общи черти: нарастващи разходи по обслужване на заемите, засилване на държавните регулации и волатилни фондови пазари. Не на последно място е намаляващото търсене от китайските купувачи, които са толкова могъща сила, че тласнаха цените до рекордни нива в много градове.

„В момент, когато китайската икономика е засегната от търговската война, влагането на капитали в чужбина става по-трудно и това води до по-слабо търсене на пазари като Сидни и Хонконг“, казва Патрик Вон, анализатор на недвижимите имоти в Bloomberg Intelligence.

Хонконг

След близо 15-годишен бичи пазар, който превърна Хонконг в най-недостъпния имотен пазар в света, цените на жилищата тръгнаха надолу.

Те намаляват 13 поредни седмици от август насам, най-дългата серия на спад от 2008 г., сочат данни на Centaline Property Agency. Притесненията от повишаването на разходите по кредитите и предложеният данък върху незаетите жилища допринесоха за понижението.

„Промяната на поведението може да се обясни със забавянето на икономиката на континентален Китай“, казва Хенри Мок, старши директор капиталови пазари в JLL. „Попаднало в кипящата търговска война между Китай и САЩ, правителството предприе действия, за да ограничи изтичането на капитали, а това увеличи затрудненията за предприемачите да инвестират в чужбина“, допълва той.

Сингапур

Цените на жилищата на острова, който редовно попада сред най-скъпите места за живот в света, отбелязаха първия си спад от шест тримесечия в трите месеца до декември. Луксозните имоти пострадаха най-тежко, като цените в централните квартали намаляха с 1,5%.

Основната причина за това са политиките на правителството. Неочакваните мерки за охлаждане, задействани през юли, включваха повишаване на гербовия налог и по-строги правила за съотношение на стойността на заема и стойността на обезпечението. Допълнителните ограничения включваха правила за пране на пари, които наложиха допълнително административно бреме на предприемачите.

Всичко това сложи край на възстановяването на цените на жилищата, което продължи само пет тримесечия, най-краткия период, откакто се води статистика.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
13
 
5
 
17
Sakamano до: studioaa
преди 4 месеца
А познай за какво си ме хванал?
5
 
24
 
16
studioaa до: Sakamano
преди 4 месеца
Ти си броки, тук няма ако. Повече сделки няма как да има, защото няма кого да купува, младите напускат София с рекордна скорост в посока зад граница. Ти просто се опитваш да изстискваш малкото останали купувачи на пазара за комисионна. Добър опит, но никой не ти вярва, хванат си в крачка.
21
 
2
 
15
преди 4 месеца
Хе хе, смешковци! Ако бях броки, щях да искам имотите да са възможно най-достъпни. Повече сделки, повече комисионни. А разходите ги намесих изхождайки от "логиката" на жабока.
1
 
21
 
14
studioaa до: Blueberry
преди 4 месеца
Той е броки, нали значеш. Броколите като него са скарани с логиката и ламтят за комисионна.
2
 
19
 
13
Blueberry до: Sakamano
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нали цената беше според търсенето и предлагането, защо намеси разходите?

Още от По света
Airbnb се насочва към най-богатите туристи с новото подразделение Luxe