IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в Азия също са в плен на глобалния спад

Растящите лихви по ипотеките и волатилните фондови пазари влошиха настроенията на инвеститорите

15:04 | 27.01.19 г. 17
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азия също беше повлечена от общия спад на жилищния пазар в света, който разтърси собственици на жилища и инвеститори от Ванкувър до Лондон, като пазарите в Сингапур, Хонконг и Австралия показват първи признаци на забавяне, съобщава Bloomberg.

Икономическите последици може да са сериозни. По-ниските цени на жилищата и по-високите лихви по ипотеките не само ще засегнат доверието на потребителите, но и разполагаемите им доходи, отбеляза S&P Global Ratings в доклад от миналия месец. Едновременен спад на цените на жилищата в цял свят може да доведе до „финансова и макроикономическа нестабилност“, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) в доклад от април.

Въпреки че всеки град в региона има свои отличителни характеристики, те имат някои общи черти: нарастващи разходи по обслужване на заемите, засилване на държавните регулации и волатилни фондови пазари. Не на последно място е намаляващото търсене от китайските купувачи, които са толкова могъща сила, че тласнаха цените до рекордни нива в много градове.

„В момент, когато китайската икономика е засегната от търговската война, влагането на капитали в чужбина става по-трудно и това води до по-слабо търсене на пазари като Сидни и Хонконг“, казва Патрик Вон, анализатор на недвижимите имоти в Bloomberg Intelligence.

Хонконг

След близо 15-годишен бичи пазар, който превърна Хонконг в най-недостъпния имотен пазар в света, цените на жилищата тръгнаха надолу.

Те намаляват 13 поредни седмици от август насам, най-дългата серия на спад от 2008 г., сочат данни на Centaline Property Agency. Притесненията от повишаването на разходите по кредитите и предложеният данък върху незаетите жилища допринесоха за понижението. Жилища Жилища

„Промяната на поведението може да се обясни със забавянето на икономиката на континентален Китай“, казва Хенри Мок, старши директор капиталови пазари в JLL. „Попаднало в кипящата търговска война между Китай и САЩ, правителството предприе действия, за да ограничи изтичането на капитали, а това увеличи затрудненията за предприемачите да инвестират в чужбина“, допълва той.

Сингапур

Цените на жилищата на острова, който редовно попада сред най-скъпите места за живот в света, отбелязаха първия си спад от шест тримесечия в трите месеца до декември. Луксозните имоти пострадаха най-тежко, като цените в централните квартали намаляха с 1,5%.

Основната причина за това са политиките на правителството. Неочакваните мерки за охлаждане, задействани през юли, включваха повишаване на гербовия налог и по-строги правила за съотношение на стойността на заема и стойността на обезпечението. Допълнителните ограничения включваха правила за пране на пари, които наложиха допълнително административно бреме на предприемачите.

Всичко това сложи край на възстановяването на цените на жилищата, което продължи само пет тримесечия, най-краткия период, откакто се води статистика.

Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Категорично не си прав, цените в Сан Франциско са много по-ниски от тези у нас спрямо доходите. Например 100 квадратни метра чиста площ струват около 25 годишни средни годишни дохода или 2.4 милиона $ и става въпрос за къща с малък двор не за кооперация. У нас нещо подобно би струвало да сметна 150 квадрата * 1200 евро плюс още 50-80хил. евро за двора и градината или към 250 хил. евро или това прави 34 средни годишни дохода. При нас е много по-скъпо почти с 40% по-скъпо от Сан Франциско. Е някое имение може да струва и 100 милиона $ или повече, но у нас би струвало доста повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 24
Sakamano
преди 5 години
Зависи къде живееш, в моя квартал всичко е разпродадено още на зелено. Точно затова сравнението ти със Сан Франциско не е коректно. Уместно е да се сравняват сходни по качество имоти. Убеден съм, че жилищата с добра локация там са много по-скъпи от софийските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Просто ГРОБ-арите и психо-десните не се научихте, че като загробите 91% от промишлеността, всички селяни ще се юрнат в столицата, и те малко да намажат от мазнината, която се точи от чуждестранните заеми, еврофондове и национален бюджет.И ще продадат и последната нивичка на прадядо си, за да живеят в това мръсно и голямо (по манталитет) село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Прав си за търсенето и предлагането, но у нас търсенето е много слабо и затова имотите предстояват дори по 10 години без да бъдат продадени. Срещу мен в новопостроените блокове не са продали още от 2008 насам вече 11 години и цената не е паднала въобще, а вероятно данъци и 1 лев не е платен на общината за този период. В Сан Франциско обаче рядно имот застоява повече от 6 месеца преди да бъде продаден според LA Times. И независимо от това цените у нас са по-високи, много по-високи. Общината е основния виновник за балона заедно с банките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
Така и не се научихте, че цената зависи от търсенето и предлагането, а не от доходите. Доходите не че нямат значение, просто са второстепенен фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Аааааааааааа не обиждай Сан Франциско, там цените далеч по ниски от тези в София спрямо доходите. Само в Бевърли Хилс може би е по скъпо или сравнимо със София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Само в София, пазара на имоти е във възход. Цените са достъпни колкото и в Сан Франциско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още