IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадец продава имот за биткойни

Тейлър Мор се надява да е първият човек, осъществил подобна сделка, което е голяма стъпка към легитимирането на виртуалната валута

11:51 | 18.04.13 г.
<p>
	<em>Снимка: zcopley. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Снимка: zcopley. Лиценз: Creative Commons

Канадец се надява да е първият човек, продал имот срещу биткойни, пише онлайн изданието The Move Channel.

Тейлър Мор неотдавна пусна за продан бунгалото си в Албърта за еквивалента на 405 000 канадски долара във виртуалната валута. Предложената сделка идва след банковата криза в Кипър, която предизвика засилване на интереса към дигиталната валута. Но дали биткойнът е по-стабилен от еврото?

Биткойнът е електронна валута, която може да бъде изпращана от всяка точка на света без ограничения или национални граници. Тя се появи през 2009 г. За разлика от традиционните валути, биткойните не се емитират от банка или друг официален орган.

В света има ограничен брой биткойни, като те се разменят за истински пари. Понеже не се регулират, сделките с биткойн се проследяват трудно, което прави валутата популярна сред търговците, желаещи да останат анонимни.

Има и лица, които използват биткойн в ежедневните си транзакции. Wikileaks приема дарения в биткойн, а миналия месец човек продаде Porsche за 300 биткойна. Има и компания, която продава пици срещу биткойн.

На фона на банковата криза в Кипър, която разклати доверието в еврото, интересът към виртаулната алтернатива през последните седмици се засили.

"Понеже няма централен регулаторен орган, никой не може да замразява сметки. Така че хората виждат предимствата, особено като се има предвид случващото се в Кипър, където масово замразяват сметки. Това е начин да запазиш спестяванията си", споделя Тейлър Мор.

Ето защо инвеститорите започнаха да разменят пари срещу биткойн, което изстреля курса на валутата. Миналата седмица стойността на един биткойн достигна 250 долара. На следващия ден обаче тя намаля наполовина само за няколко часа.

Дали кибер-валутата ще оцелее само може да се гадае. Но решението на Мор да продаде имота си за виртуални пари е голяма стъпка към легитимирането на употребата й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още