Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Компаниите, предлагащи гъвкави офиси в Европа, са се увеличили със 135% за 4 г.

Към края на 2018 г. обаче гъвкавите работни пространства заемат само 1,5% от общия обем офиси в 22 основни европейски града

Компаниите, предлагащи гъвкави офиси в Европа, са се увеличили със 135% за 4 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на компаниите, предлагащи гъвкави офис площи в Европа, се е увеличил със 135% за последните 4 години, а този на управляваните от тях локации – с 205%. Това показва доклад на консултантската компания Colliers International, според който обаче притесненията от прекомерен ръст и дестабилизиращ ефект на сектора на гъвкавите офиси върху цялостния пазар на офис площи са пресилени.

Според доклада секторът на гъвкавите офиси заема малък дял от общия пазар в Европа, което означава, че има голям потенциал за последващо развитие.

Към края на 2018 г. гъвкавите работни пространства заемат средно едва 1,5% от общия обем офиси в 22 основни европейски града, като най-високият дял от 5% е регистриран в Лондон и в Амстердам.

„Разглеждането на офиса като място, предоставящо набор от услуги, а не просто като физическо пространство, вероятно ще бъде най-големият двигател на ръста на търсенето на гъвкави офиси. В центъра на всичко е грижата за клиента. Това ще доведе до увеличение на дела на този вид площи средно до 10% от общия обем в големите европейски градове през следващите години. Това число може да бъде и значително по-високо – до 20%-30% в градовете с по-голяма концентрация на IT компании“, смята Том Слей, мениджър гъвкави офис площи за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Colliers International.

Докладът показва, че главните оператори на гъвкави офис площи са много активни на пазара, но повечето са фокусирани само върху определени градове. Амстердам и Лондон са с най-голям дял на усвояване на гъвкави офиси като част от общия обем – около 10-15%, а делът на гъвкавите работни пространства там е 5% от всички офис площи към края на 2018 г.

На последно място са Щутгарт и Дюселдорф, където гъвкавите офиси са само с 1% усвояване и с 1% дял от общия обем. Лондон и Париж са зрели пазари, където най-опитните оператори на гъвкави офиси, сред които са и IWG и WeWork, са установили присъствието си. Въпреки това, местните компании там са с по-висока активност (60%).
В Амстердам, Варшава и Мюнхен IWG и WeWork заемат почти равен дял от пазара, а в холандската и полската столица и в по-малка степен в Мюнхен местните компании са с по-силни позиции.

Още по темата

В Копенхаген, Будапеща и Франкфурт IWG е с водеща роля – с между 25-35% от активността. В Копенхаген и Будапеща остатъкът от пазара е усвоен от локални играчи, а във Франкфурт ситуацията е точно обратната – там по-голямата част от сегмента на гъвкавите офис площи е заета от международни оператори.

В Берлин приносът на международните компании, включително IWG и WeWork, към развитието на пазара е значителен и се равнява на 40%.

“Сегментът на гъвкавите офис площи в ЕМЕА е много разнороден и включва основно оператори с една или две локации. Това дава възможност на компаниите с установени позиции в сектора да разширяват дейността си в региона“, казва Деймиън Харингтън, директор на отдел „Проучвания за района на ЕМЕА“ в Colliers. “Съществува риск да се окаже, че новите оператори, стартирали дейност в сектора през последните две години, не притежават необходимите знания за пазара на имоти, не предлагат правилните услуги или не могат да си позволяват икономии с мащаб, който да гарантират тяхната конкурентноспособност “.

„Тази пазарна ниша трудно би могла да се счита за заплаха за целия сегмент, дори и с очакванията за успокояване на икономическото развитие и наемането на кадри в следващите няколко години. Подобен сценарий ще представлява първият тест за гъвкавите офис площи. Предполага се, че тяхното съществуване би могло да облекчи ефекта върху целия сегмент благодарение на възможностите за по-краткосрочни наеми, които те предоставят. Също така от финансово-икономическа гледна точка ангажиментът на наемателите на гъвкави офиси е по-лесно управляем, поради по-ниските разходи на работно място“, допълва Харингтън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Монако е най-скъпият пазар за луксозни жилища в света