Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Коронавирусът ще промени радикално градските центрове

Очаква се над две трети от световното население да живее в градове до 2050 г.

Коронавирусът ще промени радикално градските центрове

Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Носителката на награда „Грами“ Петула Кларк изпя преди време, че „светлините са много по-ярки“ в центъра на града, но коронавирусната пандемия може да промени градските центрове, след като повече хора избират да работят от разстояние, а компаниите се отказват от големите офис кули, предава Ройтерс.

Близо 7 млн. души в света са заразени с вируса, а наложените блокади за овладяване на разпространението на заболяването в големите градове кара милиони хора да работят от вкъщи. Много от тях може никога да не работят отново на пълно работно време в офиси.

Twitter съобщи, че част от служителите й може да работят от вкъщи „завинаги“, а служители на Google и Facebook могат да работят от разстояние до следващата година. Големите банки съобщават, че може да не използват изцяло офис кулите си в Лондон и Манхатън.

Още по темата

„След COVID-19 градският пейзаж може да се промени, тъй като хора и организации възприемат нов начин на живот“, коментира Итън Хсу, ръководител на консултантската компания Knight Frank в Сингапур.

„Може да има радикални промени в начина, по който се проектират градовете и бизнес кварталите за променената нормалност, което може да включва свиване на физическите офиси“, казва той пред Thomson Reuters Foundation.

Очаква се над две трети от населението на света да живее в градове до 2050 г., което е ръст спрямо 56% днес, сочат прогнози на ООН.

Предишни епидемии са водели до големи промени в градското планиране и инфраструктура, включително канализационните системи и градския транспорт, както и жилищните регулации.

След коронавируса градове от Амстердам до Сидни обявиха мерки за подобряване на устойчивостта, продоволствената сигурност и мобилността с повече зелени площи, по-широки тротоари, велоалеи и нови технологии за осигуряване на социално дистанциране.

Продължаващо оживление

Градските центрове са ключови икономически хъбове с микса си от офиси, магазини, ресторанти, барове, центрове за забавление и жилища. Те обикновено са добре свързани с транзитни системи и регистрират едни от най-високите цени на недвижимите имоти.

Работата от разстояние вече растеше в много части на света преди пандемията. Сега, когато компаниите се борят с правилата за социално дистанциране, ограничаващи броя на служителите, които може да се върнат на работа, те мислят за какво наистина са предназначени офисите им.

Това, от своя страна, ще принуди експертите по градско планиране и градските власти да преосмислят и преустроят централните бизнес райони, казва Тони Матюс, старши лектор по градско планиране и околна среда в австралийския университет Griffith.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
zelka007 до: ing5rov
преди 3 месеца
жабури се с белина и си лягай ...
4
 
4
 
1
преди 3 месеца
коронавирусът най напред променя битието на промитите от много гледане на телевизия люде ... утре ако им кажат , че само противогаз ги спасява , ще видим бум на търсенето на противогази .

Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни