Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ тръгнаха нагоре след заседанието на Фед

Сега те са с четвърт процентен пункт по-високи спрямо миналия петък

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ тръгнаха нагоре след заседанието на Фед

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Средната лихва по популярните 30-годишни жилищни кредити с фиксирана лихва в САЩ тръгна рязко нагоре, достигайки 3,25%, съобщава CNBC, позовавайки се на Mortgage News Daily. Това е най-високото ниво от средата на април.

Покачването е реакция на съобщението от сряда на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл след заседанието на централната банка тази седмица. Представителите на Фед съобщиха, че ще пристъпят към повишаване на лихвите през 2023 г., въпреки че не споменаха кога ще започнат да ограничават голямата си програма за изкупуване на облигации.

Лихвите по ипотечните кредити отвъд Океана започнаха да растат още във вторник в очакване на заседанието на централната банка.

Те не следват траекторията на основната лихва, която остана непроменена в сряда, а обичайно реагират на промените в доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, която се повишава.

Лихвите по ипотеките се влияят много и от количеството обезпечени с ипотеки облигации, които Фед купува. Това именно свари някои инвеститори неподготвени и доведе до по-голям от очакванията ръст на доходността по облигациите и лихвите по ипотечните кредити.

„Пазарите донякъде бяха изненади от перспективата за повишаване на лихвите от Фед. Вярно е, че основната лихва не контролира лихвите по ипотеките, но перспективите говорят за това колко бързо Фед ще трябва да ограничи програмите си за изкупуване на облигации. Те определено помагат за поддържането на ниски лихви“, отбелязва Матю Греъм, главен оперативен директор на Mortgage News Daily.

Още по темата
Колкото по-скоро Фед започне да ограничава програмата, толкова по-скоро лихвите по ипотеките ще тръгнат нагоре, както се случи при последното количествено парично стимулиране (т. нар. taper tantrum) през юни 2013 г.

Сега лихвите по ипотечните кредити са с близо четвърт процентен пункт по-високи, отколкото бяха миналия петък и с около четвърт процентен пункт над равнището преди една година.

Макар това да не изглежда много, повишението е значително за хората, които искат да спестят от месечните си плащания чрез рефинансиране. Обичайното правило е, че ако не можеш да спестиш поне половин процентен пункт от лихвата си като например 3% вместо 3,5%, свързаните с рефинансирането разходи не си заслужават.

Миналата есен лихвите по ипотечните кредити намаляха драстично, а до февруари тази година средната лихва по 30-годишните жилищни кредити с фиксирана лихва беше 2,75%. Това доведе до бум на рефинансирането. Сега молбите за рефинансиране на жилищен кредит са с 22% под нивото преди една година, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Сега има по-малко кредитополучатели, които могат да се възползват от рефинансиране.

Колкото до купувачите на жилища, предвид настоящите космически цени повишаване на лихвите не само ще нанесе удар на месечните им плащания, но може и да затрудни достъпа до заем.

„За много купувачи това означава, че е добре да прегледат отново бюджета си за закупуване на жилище. Да видят числата и да установят какво означава за търсената от тях цена повишаване на лихвите с четвърт пункт, но и да съобразят притесненията си със средата“, коментира Даниеле Хейл, главен икономист в realtor.com.

„Дори лихвите по ипотечните кредити да нараснат, те не са най-голямото предизвикателство за днешните купувачи, които продължават да се конкурират за малко, бързо продаващи се жилища и рекордни офертни цени“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Изненадващ спад на жилищния пазар в САЩ