IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е лидер в класация за най-динамичните градове за трета поредна година

Първите 10 града в подреждането потигат почти двойно по-голям икономически растеж за 20 години и двоен ръст на заетостта

18:03 | 26.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За трета поредна година Лондон оглавява класацията на консултантската компания Savills за най-динамичните градове в света, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Британската столица е следвана от Париж, Кеймбридж, Берлин и Амстердам. 

Лондон запазва преднината си въпреки Brexit, като води в пет от шестте категории, по които градовете в класацията се групират - вдъхновение, иновации, инвестиции, инфраструктура и взаимно свързване.

Класацията обхваща общо 130 европейски града, като изтъква онези, които са в състояние да привличат и задържат таланти, да стимулират иновациите и да увеличат производителността, което насърчава растежа на богатството и населението. Всичко това като цяло стимулира сектора на недвижимите имоти.

В класацията се включват европейските градове с най-голям дългосрочен потенциал за инвестиции в бизнес имоти.

Анализът, придружаващ индекса, подчертава икономическата сила на първите 10 града в класацията. Те постигат 70% ръст на БВП за периода 1998-2018 г. спрямо 39% за 28-те страни в ЕС.

Нивото на заетостта в първите 10 най-динамични града се повишава два пъти повече за периода спрямо 28-те членки на ЕС – с 31% спрямо 15% за блока.

В 10-те града се постига и най-голям ръст на възвръщаемостта и в трите сегмента на пазара на бизнес имоти – офиси, логистични площи, търговски площи.

Компанията прогнозира, че всички сегменти от пазара на бизнес имоти ще се възползват от тези характеристики в дългосрочен план: увеличаването на заетостта ще насърчи пазара на офиси; създаването на богатство ще бъде от полза за търговията на дребно, а експлозивният растеж на електронната търговия ще стимулира търсенето на градска логистика и складови съоръжения.

Като цяло Северна Европа се представя по-добре от Южна, макар и испанските градове в класацията (Мадрид и Барселона) да подобряват позициите си. Всички северни столици - Стокхолм (10), Копенхаген (15), Осло (19) и Хелзинки (27) - са в топ 30 тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
За трета година лидер въпреки Брекзит. Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още