IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модата регистрира най-много процедури по несъстоятелност във Великобритания

Нивата от началото на годината почти се равняват на обема за цялата 2019 г., сочат данни на консултантска компания

23:08 | 20.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

От началото на тази година нивата на несъстоятелност сред веригите за търговия на дребно и забавления във Великобритания са сходни с тези от миналата година, сочат данни на консултантската компания Savills.

Възможно е обаче да нарасне броят на операторите, изправени пред финансови затруднения през 2020 г. Тази година общо 4158 обекти за търговия на дребно и забавления са преминали през процедура по несъстоятелност до началото на август, разпределени в 71 бранда и 39 холдингови компании. За сравнение миналата година те са били 4283, разпределени в 45 бранда и 38 холдингови компании.

Резултатите показват, че дейността по несъстоятелност от началото на годината се равнява на цялата 2019 г. Тъй като остава още едно тримесечие, много е вероятно общият обем от несъстоятелност да засенчи предходната година от гледна точка на брой обекти, които ще бъдат засегнати от процедурата, отбелязва Savills.

Броят на брандовете, които са обявили несъстоятелност през 2020 г., е нараснал с 58% от началото на годината спрямо предходните 12 месеца. Това показва, че много от появилите се през последно време компании с няколко бранда са изправени пред финансови затруднения, особено на пазара на забавления. Например Casual Dining Group, която неотдавна поиска защита от фалит, има пет марки, включително Bella Italia, Café Rouge and Las Iguanas.

Модата и секторът на големите стоки като автомобили и електроуреди регистрираха най-висока дейност по несъстоятелност през 2019 г. със съответно 1977 обекта (46%) и 2070 обекта (48%) от всички, преминали през процедура по доброволно обявяване на несъстоятелност, защита от фалит или ликвидация. Картината е сходна и през 2020 г., като модата има дял от 45% от дейността по несъстоятелност с 1851 обекта, а търговията с големи токи е с дял от 34% и 1417 обекта до момента.

Но забавленията съставляват малко над една пета (21%) от всички обекти, които са влезли в процес на несъстоятелност през 2020 г. спрямо едва 6% миналата година, с 857 обекта спрямо едва 263 миналата година. Голяма част от сектора на забавленията нямаше никаква възможност да извършва търговия по време на блокадата и той последен възвърна част от трафика си на потребители, затова не е изненадващо, че секторът регистрира ръст на брандовете с финансови затруднения, особено предвид факта, че индустрията е ръководена от услугите и има по-малко възможности да обслужва клиентите онлайн.

В същото време секторът на хранителните стоки отчита много малък дял на обектите, преминали през процедура по несъстоятелност през 2020 г. – под 1%. Това също не е изненадващо, тъй като супермаркетите и други магазини за хранителни стоки бяха смятани от основна необходимост и им беше позволено да останат отворени и да работят след въвеждането на блокадата през март. Тези оператори са отбелязали ръст от 10,4% на приходите от продажби в месеца след началната фаза на паническо пазаруване. Много от тях продължават да регистрират по-високи от средните нива на търговия.

От началото на годината преобладаващата процедура по несъстоятелност е обявяването на фалит, съставляваща 78% от общия обем с 3168 обекта. Предходната година броят им е бил 2224 и дял от 52%. От началото на годината магазините, които са били ликвидирани, са по-малко в сравнение с миналата година – 141 обекта спрямо 1119 през 2019 г. Но миналата година беше белязана от загубата на няколко бранда с много магазини.

Thomas Cook е най-мрачният пример с близо 600 обекта, всички от които бяха придобити от Hayes Travel и много бързо бяха преотдадени. Много от компаниите за търговия на дребно, които ще обявят фалит през 2020 г., ще търсят купувачи, така че предстои да се види колко магазина или бранда ще бъдат изцяло загубени чрез ликвидация.

От началото на годината на Острова са били затворени 1091 магазина в резултат на процедура по несъстоятелност, съставляващи 26 на сто от обектите, преминали през една от трите процедури по несъстоятелност. Броят им е по-малък, отколкото през 2019 г., когато 1921 магазина бяха затворени.

Тази година повече обекти са си издействали намаляване на наемите, макар че ръстът е съвсем малък спрямо 2019 г. – 621 спрямо 550. В същото време повече обекти тази година спазват наемния си договор спрямо 2019 г. – 1646 спрямо 1460.

Още преди COVID-19 индустрията на търговията на дребно и забавленията преживяваше структурна промяна от гледна точка на наемите. Тенденцията беше задълбочена от пандемията, тъй като намаляването или пълната липса на търговия принуди повече оператори на обекти за търговия на дребно да потърсят начини за намаляване на разходите по-бързо чрез процедура по несъстоятелност, да издействат намаляване на наемите си или да оптимизират портфейла си от магазини, отбелязва Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още