Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Новозапочнатите жилища в САЩ с рязък спад през юни

Те са намалели с 12,3% спрямо май, което е най-големият месечен спад от ноември 2016 г.

Новозапочнатите жилища в САЩ с рязък спад през юни

Снимка: Архив Ройтерс

Новозапочнатите жилища в САЩ са намалели значително през юни, след като постигнаха солиден растеж предходния месец на фона на свиването на строителството на еднофамилни жилища и апартаменти спрямо май, съобщава Wall Street Journal.

Новозапочнатите жилища са намалели с 12,3% през юни спрямо предходния месец и достигат сезонно изгладен годишен темп от 1,173 млн. единици, сочат данни на министерството на търговията. Това е най-големият месечен спад от ноември 2016 г. През май новозапочнатите жилища отбелязаха ръст от 4,8%.

В същото време разрешителните за строеж на жилища, които са индикатор за обема на подготвяното строителство, също са намалели миналия месец с 2,2% спрямо май до годишен темп от 1,273 млн.

Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха спад на новостроящите се сгради с 2,2%, но ръст с 2,2% на разрешителните за строеж през юни.

Още по темата
Резкият спад на новозапочнатите жилищни сгради през юни се дължи главно на спада на строителството във всички области на САЩ за почти всички видове жилища. Само строителството на еднофамилни жилища в североизточните щати е отбелязало ръст през юни.

Данните за новозапочнатите жилища на месечна основа са волатилни и могат да претърпят сериозни ревизии. Спадът на новото жилищно строителство през юни е със статистическа грешка от 8,3 процентни пункта.

Но по-широката тенденция е за ръст на строителството, тъй като новозапочнатите жилища са отбелязали повишение от 7,8% през първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата одина.

Строителството на еднофамилни жилища е близо до най-високите нива преди рецесията от 2007-2009 г., докато строителството на многофамилни жилищни сгради се успокоява, тъй като пазарът за нови апартаменти се охлажда.

Трайният ръст на заетостта и заплатите подкрепя търсенето на жилища, но фактори като растящите материални разходи и недостига на работна ръка създават проблеми на строителните предприемачи, които се стремят да задоволят солидното търсене. Бъдещите купувачи трябва да се справят също с растящи цени и разходи по ипотеките.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Три швейцарски компании финализираха първата имотна трансакция с блокчейн