Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Нужни са 275 млрд. евро годишно за обновяване на сградите в ЕС до 2030 г.

Брюксел ще опита да ускори реновациите на сградния фонд в общността, на който се падат 36% от емисиите СО2

Нужни са 275 млрд. евро годишно за обновяване на сградите в ЕС до 2030 г.

Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Нужни са 275 млрд. евро годишно за обновяване на сградите в ЕС, за да бъдат постигнати амбициозните цели на Европейската комисия (ЕК) за намаляването на емисиите въглероден диоксид с 55% до 2030 година. Това сочат последните разчети на Брюксел, публикувани във връзка със стратегията за обновяване на сградния фонд в общността.

В документа са предвидени няколко начина за намиране на средства за изпълнение на заложените цели. Сред тях са директно финансиране от бюджета на ЕС, както и привличане на частни инвестиции, подкрепа за проучвания и иновации в областта.

Още по темата

Брюксел иска да види ускоряване на дейностите в областта на санирането на старите сгради, което ще доведе до намаляване на емисиите и ще повиши енергийната ефективност, а съответно е мярка в борбата с енергийната бедност.

Стратегията е възможност и за създаването на нови работни места, отбеляза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс в брифинг след края на заседанието на Колегиума, излъчен във видеосистемата на ЕК.

Усилията ще бъдат насочени в няколко области, главните от които са намаляването на емисиите при дейностите по отопление и охлаждане на сградите и намаляване на енергийната бедност.  Например в прегледа на постигнатото по Директивата за възобновяема енергия през лятото на 2021 година ще бъдат включени идеи за ускоряване на навлизането на ВЕИ в отоплението и охлаждането на сградите, както и варианти за използването на европейско финансиране на схеми за енергийна ефективност.

40% от енергийното потребление и 36% от емисиите въглероден диоксид (СО2) в ЕС се падат на сградите, но само 1% от старите сгради в общността се реновират всяка година. В ЕК очакват този процес да се ускори и до 2030 година да бъдат обновени 35 млн. сгради, при което да бъдат създадени 116 хил. работни места.

Стратегията предвижда по-строги регулации и стандарти за енергийните характеристики на сградите, на базата на които да бъдат определени стимули за насърчаване на обновяването на сградите. Залага се още и на разширяване на пазара за устойчиви строителни продукти и услуги, включително интегриране на нови материали и природни решения, и на преразглеждане на законодателството за маркетинг на строителни продукти и цели за повторно използване и възстановяване на материали.

Плановете ще обхванат частни домове и публични сгради, включително и училища, болници и културни институции.

В стратегията влиза и идеята, анонсирана от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за "Европейски Баухаус" - платформа за съвместна работа между архитекти, инженери и проектанти, с която да се даде старт на архитектурния стил, който да отрази стремежите за трансформацията на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент.

Днес фон дер Лайен нарече този проект "мост между технологиите и културата" и покани архитекти, дизайнери, студенти и всички с идеи в областта да участват в него. Така обновяването ще направи сградите не просто по-енергийно ефективни и въглеродно неутрални, но ще допринесе за трансформацията на европейските градове и околната среда.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
2
 
1
преди 1 седмица
Еврозоната е с неправилна емисия на евро.
Грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява възникване на щети. Европейците са жертви на грешката на ЕЦБ. Досега европейските правителства отлагат признат политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плащат щети от грешката на ЕЦБ.
Устойчива еврозона е възможна при правилна емисия на евро.

Още от По света
Най-заплашената от жилищен балон страна в Северна Америка не се влияе от пандемията