Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Офис пазарите в Азия: От наемни договори към членска такса

Месечната членска такса може да бъде изчислена въз основа на преживяване на работното място и специфики на всеки служител

Офис пазарите в Азия: От наемни договори към членска такса

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Наемните договори на азиатския офис пазар може да срещнат конкуренция от нов модел на трансакции, съобщава консултантската компания JLL, цитирана от онлайн изданието World Property Journal.

Въз основа на новия бизнес модел наемателите ще плащат членска такса вместо наем, тъй като собствениците на имоти са принудени да се справят с растящите свободни площи и бързия скок на новата дигитална икономика в континенталната част на Китай и Хонконг.

По традиция от корпоративните наематели се очаква да плащат фиксирани разходи въз основа на наетите площи и условията за дългосрочен наем. Но JLL разкрива, че екосистемата на членството ще позволи на компании и физически лица гъвкавостта да плащат за различни нива на достъп до сградата и услуги.

Месечната членска такса може да бъде пресметната въз основа на преживяване на работното място и специфики на всеки служител. Те не само, че ще могат да се възползват от работните пространства, заседателни зали и други удобства, но също така ще имат пълен достъп до споделени площи като места за хранене, търговия на дребно, пространства за социализиране и здраве.

„Тъй като все повече корпорации от континенталната част на Китай и Хонконг възприемат гъвкавата работа, наемателите се стремят към по-ефективни откъм разходи и продуктивни начини да използват площите“, коментира Гавин Морган, главен оперативен директор в Китай и управляващ директор в Хонконг в JLL.

Още по темата
„Това означава, че собствениците на имоти ще искат да могат да разграничават офис активите си, като предлагат на потребителите желаната работна среда и ще искат да договарят наемни формати с въображение. По-гъвкавият модел да наемане може да помогне на собствениците да увеличат паричните си потоци и да отговорят на променящите се изисквания на корпоративните наематели в новото нормално“, допълва Морган.

Данни от ново изследване на JLL показаха, че свободните офис площи клас А са достигнали 7,8 млн. кв. м в четирите най-големи града в Китай (Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън) през третото тримесечие на 2020 г., а общо 13 млн. кв. м се очаква да бъдат завършени от 2021 до 2023 г. В същото време свободните офис площи клас А в Хонконг са нараснали до 8,6% към края на октомври спрямо 4,4% през януари 2019 г.

„Растящите свободни площи и увеличаващото се предлагане на нови офиси подлагат на натиск собствениците на сгради да запазят съществуващите си наематели и да разширят клиентите си. С членската екосистема собствениците могат да направят по-ефективно използването на активите им и да генерират повече приходи, като в същото време осигурят по-качествена среда на наемателите на потенциално по-ниски цени“, коментира Нелсън Вон, ръководител на изследванията за Китай в JLL.

„Анализирането на нови партньорства, вземащи предвид интересите както на собствениците, така и на наемателите, ще увеличи алтернативите на традиционното наемане. Смятаме, че бъдещето на наемните договори за офис площи вероятно ще е непрекъснато развитие, а не трансформирането в конкретен модел“, отбелязва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Търговските улици във Великобритания се опразват с най-бързия темп в историята