IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът на британските брокери на имоти за пазара се засилва

През последните три месеца цените не се повишават, продажбите намаляват, а очакванията са за спад на цените в повечето части на страната

12:33 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Песимизмът на британските брокери на недвижими имоти за пазара се засилва, показват данни на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS), цитирани от Financial Times.

През последните три месеца цените не се повишават, продажбите намаляват, а очакванията са за спад на цените в повечето части на страната, допълва институтът.

Според най-новото месечно проучване на пазара на жилища настроенията на посредниците се влошават до най-ниско ниво след кризата в еврозоната.

Повечето индикатори в месечното проучване показват слабост на жилищния пазар на Острова. Една пета от членовете на RICS съобщават за спад на новите купувачи. Средното време за осъществяване на продажба се увеличава до 18,5 седмици.

Според Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS, нестабилното настроение се дължи на липсата на нов жилищен фонд, политическата несигурност и решението на Bank of England да повиши лихвените проценти.

Цените в най-високия сегмент от пазара са под най-голям натиск. Повечето от агенциите посочват, че договорените цени са най-малко с 5% по-ниски от офертните при имотите на стойност над 500 млн. паунда.

Пазарът на наеми също застива. Ръстът на наемните нива се забавя, а за Лондон се очаква спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още