IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираните жилищни продажби в САЩ намаляват през септември

Индексът се понижава до 106,8 пункта, което е спад от 2,3% в сравнение с предния месец

17:57 | 29.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Планираните продажби на жилища в САЩ се понижават с 2,3% през септември, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на данни от Асоциацията на брокерите на недвижими имоти.

Индексът измерва сделките за покупка на жилище, преди да бъдат финализирани, и след сезонно изчистване на данните стойността му е 106,8 пункта, което е втори пореден спад и най-ниското ниво от януари насам.

През август нивото му беше 109,3 пункта, като тогава беше отчетено понижение от 1,4%.

Данните говорят за нестабилност на имотния пазар, който иначе изглеждаше, че набира инерция. Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха 1-процентов ръст на планираните продажби през септември. 

От Асоциацията на брокерите обясняват спада с недостиг на обявени за продажба имоти, които ограничават възможностите за потенциалните купувачи, особено в по-ниския ценови сегмент на пазара.

Сътресенията на финансовите пазари в края на лятото и сигналите за забавяща се икономика в САЩ вероятно са накарали повече потенциални купувачи да изчакат с покупките“, казва Лорънс Йън, главен икономист в Асоциацията на брокерите на недвижими имоти.

Въпреки слабите данни пазарът на жилища като цяло укрепва благодарение на ниските лихвени проценти, стабилизиращия се трудов пазар и подобрените финанси на домакинствата, коментира Wall Street Journal.

На годишна база планираните продажби на жилища през септември бележат ръст от 3%.

Индексът на планираните продажби е лакмус за състоянието на имотния пазар, тъй като той измерва трансакциите в началото на процес, който понякога може да отнеме седмици, обяснява изданието. От друга страна обаче, много от тези договори така и не се финализират, поради което този показател не е толкова внимателно следен, колкото докладът на браншовата организация за завършените покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още