IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина ръководителят на хотелския гигант Marriott Арне Соренсон

Първият "външен" главен изпълнителен директор на най-голямата хотелска компания в света се бореше с рак на панкреаса

18:43 | 16.02.21 г.
<p>
	Арне Соренсон.&nbsp;<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Арне Соренсон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Арне Соренсон, първият главен изпълнителен директор на най-голямата хотелска верига в света Marriott International, който не е член на семейството, основало компанията, почина на 62-годишна възраст, предава Bloomberg.

Соренсон е починал вчера, информира компанията в разпространено днес комюнике. Той обяви, че е болен от рак на панкреаса през май 2019 г., като заяви, че лекарите са открили заболяването в начална фаза и че смята да продължи да работи, докато тече лечението му.

По-рано този месец Marriott съобщи, че Соренсон ще ограничи работния си график, за да премине през наложителни лечебни процедури.

Стефани Линарц, президент на потребителските операции, технологиите и зараждащите се бизнеси в компанията, и Тони Капуано, президент на глобалното развитие, проектирането и услугите, ще продължат да наблюдават ежедневните дейности, съобщи Marriott.

Бордът на директорите очаква да назначи нов главен изпълнителен директор през идните две седмици, става ясно от съобщението.

Новият лидер ще поеме юздите в критичен момент за хотелския гигант, когато глобалната хотелиерска индустрия се стреми да се възстанови от най-тежката си година в историята. Marriott започна да се позиционира за скок на търсенето на забавления, като прибави курортни хотели в портфейла си, но пълното възстановяване ще отнеме години.

Книжата на компанията изгубиха 12,9% от стойността си през 2020 г.

Соренсон пое поста на главен изпълнителен директор през 2012 г. от Дж.У. „Бил“ Мериът-младши, като стана едва третият човек, който заема длъжността от основаването на компанията през 1927 г. от Дж. Уилард Мериът. След като се отказа от кариерата си на юрист през 1996 г., Соренсон работи за базираната в град Бетезда компания до края на живота си.

При най-голямата си сделка бившият адвокат по сливания и придобивания успя да осъществи придобиването през 2016 г. за 14 млрд. долара на Starwood Hotels & Resorts, която включваше веригите Sheraton, W и Westin.

Сделката превърна Marriott в най-големия играч в индустрията и накара конкуренти като Hilton Worldwide Holdings и Accor да прибавят нови брандове, за да наваксат изоставането си.

Глобален лидер

„Той е глобален лидер, съзнателен човек, който има връзка с хората си“, каза Фред Хасан, бивш президент на Bausch & Lomb, когато обяви, че списание Chief Executive е определило Соренсон за главен изпълнителен директор на годината за 2019 г.

Придобиването на Starwood даде на Marriott популярна програма за лоялни клиенти. Освен това компанията наследи бази данни за резервации, която беше хакната. Кибер атаката, която беше открита през 2018 г. и включваше злоупотреба с данните на стотици милиони клиенти, предизвика пиар криза за Соренсон, който пое отговорност за случилото се и въведе нови мерки за безопасност, като в същото време трябваше да се справя със заведени съдебни дела от потребители.

В годината, когато стана главен изпълнителен директор, Соренсон заяви пред Miami Herald, че най-голямото му предизвикателство е как да отговори на глобалния растеж в конкурентния хотелски бизнес. Придобиването на Starwood беше отговорът, но то наложи усилена работа отвъд заздравяването на системата за резервации. Ключова задача беше как да се ребрандира застаряващата линия хотели Sheraton, които съставляваха около половината от придобитата компания при продължаване на благоприятната й за потребителите традиция.

Предизвикателството от Airbnb

Соренсон трябваше също да отговори на растящия бизнес с отдаването на жилища под наем, за да конкурира компании като Airbnb, чиито клиенти бяха привлечени от по-ниските цени. Той въведе пилотни програми за отдаване на жилища под наем в Европа, а през 2019 г. и в американски курортни градове.

Арне Морис Соренсон е роден през октомври 1958 г. в Токио, докато родителите му Морис и Дороти били в Япония като лутерански мисионери. Той се връща в САЩ на 7-годишна възраст, получава бакалавърска степен от Luther College в Айова и завършва право в университета в Минесота. След като натрупва юридически стаж, той се присъединява към правната кантора Latham and Watkins във Вашингтон като партньор, специализиран в сделките по сливания и придобивания.

Соренсон се запознава с Бил Мериът, докато консултира компанията по съдебно дело и той го кани да се присъедини към хотелската верига през 1996 г. Соренсон работи като старши вицепрезидент по бизнес развитието и е повишен в изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор две години по-късно.

Той поема допълнителния пост президент на хотелските операции в континентална Европа през януари 2003 г. През 2009 г. става президент и главен оперативен директор. Когато е определен за главен изпълнителен директор, той запазва поста си на президент.

Соренсон има съпруга Рут, с която живееха в Чеви Чейз, щата Мериленд. Те имат четири деца – Астри, Естер, Айзък и Ларс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още