Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Покупката на жилище чрез краудфъндинг - все по-популярна в САЩ

Платформата се подкрепя и от американските ипотечни агенции като иновативен начин за решаване на проблема със собствеността сред младежите

Покупката на жилище чрез краудфъндинг - все по-популярна в САЩ

Снимка: Pixabay.com

Краудфъндингът* стана популярен сред бизнеса, благотворителните организации и дори при пускането на нови продукти на пазара. Но все повече хора набират по този начин финансиране и за жилищата си, пише CNBC.

Ипотечният кредитор CMG Financial съвсем наскоро пусна платформата HomeFundMe в САЩ – първата онлайн платформа, която позволява на кредитополучатели да наберат първоначалната вноска за ипотеката чрез краудфъндинг. Услугата няма такси и освен това получава подкрепата на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac.

Болшинството от т.нар. милениали (всички, родени между 80-те и 90-те години. Те са наследници на поколението X и бейби бумърите, които се раждат непосредствено след края на Втората световна война) твърдят, че биха искали да притежават собствен дом, но не могат да си позволят изискуемата първоначална вноска. Спънки пред излизането им на пазара на имоти са студентски дългове, високите наеми, а в някои случаи и непълното работно време заради кризата, заради което те нямат никакви спестявания.

„Платформата позволява да разкажете личната си история, кредитната си история, семейната си история“, коментира Кристофър Джордж, главен изпълнителен директор на CMG Financial. Според него притежаването на собствено жилище е чувствителна тема и ако този начин на финансиране се направи коректно, идеята може да е „път към богатство, стабилност и качество на живот“.

Поне досега младите купувачи на жилища в САЩ можеха да разчитат на близки, познати, работодатели или на неправителствени организации и църкви за помощ за първоначалната вноска при покупка на собствен дом. Така кредиторите се уверяват, че кредитополучателите им не задлъжняват и за първоначалната вноска, освен за ипотеката, което ще им позволи коректно да си плащат. 

Още по темата

Повечето платформи за бизнес краудфъндинг предлагат някаква възвръщаемост от инвестицията, но в тази платформа няма такава опция. Всички пари са своеобразно дарение. Индивидуалните дарения са от порядъка на 50-250 долара.

Платформата ще бъде свързана и към семейните регистри.

Системата ще окуражава и перспективните купувачи на имоти да участват в обучения и курсове за кредитирането и управлението на личните финанси. Това ще им осигурява грантове от порядъка на 2 500 долара при успешно приключване на курса.

Дарителите също могат да са сигурни, че парите им ще отидат по предназначение, защото преводите им директно ще се добавят към средствата на купувачите. Това ще елиминира необходимостта от застраховка на ипотеката.

Ипотечните агенции смятат новата платформа за пилотен проект, който си заслужава да се наблюдава. Според тях в съвременността има нужда да се тестват различни решения на проблема с покупката на собствен дом.

Преди кризата продавачите на жилища също можеха да подкрепят купувачите за първоначалната вноска. След жилищния срив в САЩ тази практика обаче беше забранена, припомня изданието.

* На английски: crowdfunding – групово финансиране

 
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 2 месеца
Ала бала...безплатно е само сиренцето в капана за мишки.
1
 
17
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нямат пари за първоначална вноска, интересно как ще плащат вноските по - нататък 25-30 години ?
1
 
19
 
1
0pk
преди 2 месеца
Има ли тука желаещи да се регистрират и да фърлят по някой дойлар на бедните американци, че да си купят жилище?

Още от По света
Наемите на първокласни офиси на водещите пазари в Европа достигат нови рекорди