Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Сделките с имоти в Манхатън са на най-ниското си ниво от 2009 г. насам

Продавачите правят отстъпки от цените на имотите си, но не достатъчно големи, за да привлекат оферти

Сделките с имоти в Манхатън са на най-ниското си ниво от 2009 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите на жилища в Манхатън не бързат да сключват сделки, а броят на апартаментите и на жилищните кооперации продължава да расте, съобщава Bloomberg.

Още по темата
Покупките на жилища са намалели за шесто поредно тримесечие през първите три месеца на 2019 г., тъй като продавачите не са били склонни да намалят цените достатъчно, за да привлекат оферти. Общият брой на трансакциите е достигнал 2121, което е най-ниският брой за първото тримесечие от 2009 г. насам, сочат данни на компанията за оценка на имоти Miller Samuel и на имотната агенция Douglas Elliman Real Estate.

„Продавачите обикновено надценяват имотите си и са склонни да направят отстъпки, които да ги доближат до пазара, но купувачите не са склонни да ги приемат“, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel. „Обикновено колкото по-голямо е разминаването между купувачи и продавачи, толкова по-ниски са продажбите“, допълва той.

Забавяне на продажбите

Ниските лихви по ипотечните кредити и отстъпките на продавачите, които достигат средно 6,9% през първото тримесечие, не са били достатъчни, за да привлекат колебаещите се купувачи, много от които все още преценяват последиците от промените на федералните данъци, които ограничават отстъпите за имотни налози. А комбинацията от високи запаси и бавни продажби означава, че не може да се очаква спад на цените в близко бъдеще, отбелязва Милър.

“Купувачът все пак може да се озове в изгодна позиция. След като през 2019 г. настъпи мрак, цените може леко да се понижат в сравнение с равнището си в момента“, допълва той.

Към края на първото тримесечие в Манхатън е имало 6673 жилища на пазара, което е ръст с 8,9% спрямо същия период на миналата година, показва докладът. За продажбата им ще са необходими 9,4 месеца, което е с цял месец повече спрямо миналата година.

Увеличаване на запасите

В свой доклад Corcoran Group съобщи, че наличностите са се увеличили с 12% на годишна основа в Горен Уест сайд. Продажбите са намалели най-много в Мидтаун и района, включващ финансовия квартал и Battery Park City, с понижения от 15%.

Хората купуват, ако имат нужда – за да подслонят нарастващо семейство, например, казва Памела Лебман, президент на Corcoran Group. Други може да имат затруднения „да навлязат на пазара за покупка на имоти, защото имат известни притеснения". „Те са икономически, политически, местни, щатски и национални“, допълва тя.

Но ключовият пролетен сезон на продажбите ще върне нюйоркчани, които искат да се възползват от изгодни сделки, които други са пропуснали, отбелязва Стивън Джеймс, главен изпълнителен директор на нюйоркския клон на Douglas Elliman.

„Има добри възможности и ако намерите продавач, който иска да преговаря, ще сключите сделка. Ако искате да купите, можете да купите. Просто трябва да търсите по-усилено“, допълва Джеймс.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищният пазар в Париж е близо до прегряване