Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат

Инвестициите от чуждестранни граждани са достигнали пик през 2018 г.

След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият имотен пазар изглежда излиза от десетилетния си зимен сън. Данни на Гръцката централна банка сочат, че 1,35 млрд. евро са били вложени в покупки на имоти (предимно къщи) в страната миналата година от чуждестранни инвеститори, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Още по темата
Това е ръст със 172% на годишна основа след повишението от 86,5% през 2017 г., когато инвестициите достигнаха 500 млн. евро. Цените на жилищата са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%.

Имотни експерти казват, че инвестициите от чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на местния жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина, апартаменти в южните покрайнини и луксозни ваканционни имоти.

Големият ръст е породен от възможностите за отдаване на апартаменти под наем в платформи за краткосрочно наемане на жилища като Airbnb, Booking и HomeAway, от привлекателността на програмата „Златна виза“, която предоставя петгодишно разрешение за местопребиваване на чужденци, готови да инвестират най-малко 250 хил. евро в гръцки имоти, и от продължаващия ръст на туризма, който увеличи търсенето на ваканционни домове.

Данни от имотния регистър в Атина за първите осем месеца на 2018 г. показват, че трансакциите са нараснали с 60% на годишна основа.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Собственикът на моловете Галерия в Бургас и Стара Загора напуска Западна Европа