Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Спад на цените на жилищата се очаква на половината от пазарите в света

Тенденцията е особено отчетлива в страни, които наложиха строга блокада за спиране разпространението на коронавируса

Спад на цените на жилищата се очаква на половината от пазарите в света

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Почти половината (48%) от участниците във вътрешно допитване на консултантската компания Savills за въздействието на коронавируса върху жилищните пазари в света очакват продавачите да запазят имотите си на пазара, но при известно намаляване на цената им.

Допитването е било проведено сред 50 експерти от глобалната мрежа на жилищните пазари в Savills между 20 и 24 април и обхваща експерти от страни като Австрия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Русия, Испания, САЩ.

Още по темата
Други 47% от участниците обаче очакват продавачите да запазят имотите си на пазара при настоящите цени.
Като цяло малко продавачи напускат пазара, а повечето купувачи продължават да търсят имот, създавайки възможности за бизнес след вдигането на блокадите, пише Savills.

Пазарни нагласи

Коронавирусът засегна жилищния пазар в света, но има значителни вариации в различните локации, страни и континенти.

Относително равно е и съотношението между купувачите, които продължават да търсят имоти и ще пътуват веднага след вдигането на блокадата, и тези, които засега отлагат плановете си. Купувачите на някои пазари като езерото Комо в Италия засега отлагат плановете си за покупка на имот, в други райони като Северозападна Франция, където има значителен брой селски имоти, купувачите продължават активно да търсят възможности за покупка.

Малко обаче са купувачите, които изцяло са спрели търсенето си. Над 90% от анкетираните отбелязват, че 30% или по-малко от купувачите им са се отказали изцяло от идеята да придобият жилищен имот.

Спадът на цените е основна тема в момента и мнозинството респонденти казват, че висок процент от купувачите им очакват да получат по-ниска цена след блокадата. Тенденцията е особено забележима в страни като Испания, които наложиха строги блокади и разполагат с повече наличности. Но има и някои изключения – на горещи точки като Френската Ривиера малко купувачи очакват понижаване на цените.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
6
 
8
vajvaj до: vajvaj
преди 4 седмици
А по темата... до края на годината предвиждам корекция с около 20%, после ще видим. Твърде рано е за дългосрочни прогнози.
0
 
8
 
7
vajvaj до: Dr. Vatnikov
преди 4 седмици
Напълно съм съгласен с теб относно понятието "подценен". Обаче нещо не съм наясно с понятията "добра локация" и "добро качество". Доста мога да изпиша по въпроса, но синтезирано в две изречения, мнението ми звучи така:
Добро качество можеш да постигнеш само ако си строиш жилището сам. Ако ти го е строил някой друг, в ной-добрия случай е "спестил" поне 20% от заложените материали. Това задължително удря в качеството и то сериозно. Не съм сигурен дали старите "гробници" дето им викате, не са по-добри в много отношения.
Добрата локация е пълен шит като понятие - няма общовалидна добра или лоша локация, има общовалидни модни локации, които обикновено са най-гадното място на света (в момента живея в "добра" локация - Луксозенец в ниското срещу басейна Спартак... искам да си взривя апартамента и цялата локация с него).
1
 
10
 
6
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Според мен, термин като "надценен" е неправилно да се ползва, цената е точно толкова, колкото пазарът е съгласен да плати за нея.
Значи към дадения момент си е била реална.

Но скоро реалността ще е друга. Аз, лично, не знам за актив, който винаги послъпва.

Моите очаквания са средно за минус 35% в цената. Масовките с повече. Добрите локации с добро качество с по-малко.
0
 
9
 
5
Lucifer до: QUANTUM
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Малко са 30%, аз ги виждам над 40% спад!
0
 
13
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имотите в Бг бяха надценени още преди този коронавирус....Тези цени дето бяха ги виждам чак след 5-7 години. Старото строителство е ***. Новото твърде скъпо. Какво ти продават всъщност? Една строителна площадка. При 1.000 евро на квадрат по БДС и 20% общи части, балкони и мази, това прави 1250 евро на квадрат. 150 евро на квадрат още за паркомясто. 200 евро още за довършване и какво стана, 1600 евро на квадрат. Така, че едни 30% спад са напълно реални.

Още от По света
Държавният инвестиционен фонд на Норвегия вижда бъдеще в офисите