Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Стойността на жилищния пазар в САЩ е достигнала 33,3 трлн. долара през 2018 г.

Калифорнийският жилищен пазар е единственият в пределите на САЩ, който успява да отчете ръст от над 1 трлн. долара от 2012 година насам

Стойността на жилищния пазар в САЩ е достигнала 33,3 трлн. долара през 2018 г.

Снимка: Ройтерс

Стойността на жилищния пазар в САЩ е достигнала общо 33,3 трлн. долара през 2018 г., а на пазара в Калифорния се дължи почти една трета от растежа му, съобщава Property Wire. 

Още по темата

Тези данни показват, че откакто пазарът достигна своето най-ниско ниво през 2012 г., той е увеличил стойността си с 10,9 трлн. долара и в момента стойността му е с 4 трлн. долара по-висока от размера му по времето на пика на жилищния балон, споделят от агенцията за недвижими имоти Zillow.

Районът на Ню Йорк/Северен Ню Джърси е най-скъпият пазар за еднофамилни жилища в САЩ, като неговият размер възлиза на 10% от общия пазар. Четири от 10-е пазара с най-висока стойност обаче всъщност се намират в Калифорния – Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Хосе и Сан Диего.

Данните също така показват, че общата стойност на жилищните пазари в Лас Вегас, Сан Хосе и Атланта е отбелязала двуцифрен ръст през изминалата година. От друга страна стойността на пазара в Чикаго отчита минимален растеж от 1,6 на сто, или 12,5 млрд. долара.

Калифорнийският жилищен пазар се е разраснал с 3,7 трлн. долара от началото на 2012 г. като анализаторите отбелязват, че това е единственият пазар, който успява да нарасне с повече от 1 трлн. долара оттогава насам.

Десет са щатите, които все още не са успели да възстановят стойността си от времето на икономическия спад.

Въпреки че в класацията за 2018 г. заема втора позиция с ръст от 937,9 млрд. долара, или 8,6%, стойността на пазара във Флорида все още е с 263,9 млрд. долара под своето най-високо ниво.

По думите на Арън Теразас, старши икономист в Zillow, изминалата година е била година на необичайно силен и стабилен ръст в цената на жилищата из всички щати, но през втората половина на 2018 г. оптимизмът се забавя рязко в най-скъпите райони.

„Периодите на стабилност често предшестват периоди на нестабилност, а прогнозата за 2019 г. изглежда значително по-неясна в сравнение с предходната година“, коментира Теразас.

Според него цената на жилищата може да е достигнала високи нива, но тези стойности не се обръщат в долари в банковите сметки освен ако собственикът не реши да продаде или отдаде своето жилище.

„За разлика от предишния жилищен бум през последните години много американци не проявиха склонност да увеличат своите разходи спрямо стойността на техните домове. Това може да се окаже далновиден ход, имайки се предвид неясното бъдеще“, заключва още той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване