IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция в ЕС с колебливо представяне в разгара на сезона

Най-силно нараства строителната продукция в Словения, а в Румъния и Португалия строителството спада с най-бързи темпове

15:54 | 20.08.14 г.
Строителната продукция в ЕС с колебливо представяне в разгара на сезона

В разгара на строителния сезон строителната продукция в еврозоната не може да намери ясна посока, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юни общата строителна продукция се е понижила с 0,7% в държавите от еврозоната и 0,3% в целия Европейски съюз (ЕС), като спадовете се определят предимно от продукцията при сградното строителство, която отчита спад от 0,9% в еврозоната и 0,5% в ЕС.

На годишна база през юни общата строителна продукция в еврозоната и ЕС се понижава със съответно 2,3% и 0,3%, но годишното намаление се определя от гражданското и инженерно строителство, което отчита спад от съответно 3,4% и 2,7%.

Дори и за тримесечния период април-юни строителната продукция в еврозоната и ЕС намалява спрямо предходното тримесечие, въпреки че навлязохме в активния строителен сезон.

Строителната продукция отчита ръст през второто тримесечие единствено на годишна база – съответно с 2,8% в еврозоната и с 3,4% в ЕС, като увеличението се диктува от сградното строителство, докато при гражданското и инженерно строителство е отбелязан спад на годишна база в периода април-юни.

Най-силно нараства строителната продукция в Словения – с почти 29 на сто през юни на годишна база, следвана от Унгария (9,8%), Полша (8%) и Испания (6,8%).

Полша е държавата, където е отчетен най-силен месечен ръст на строителната продукция през юни – 2,7%.

Същевременно в Румъния и Португалия строителството спада с най-бързи темпове – съответно с 13,1% и 10,3% на годишна база през юни. Само за месеца най-силен спад е регистриран на строителната продукция в Унгария (-7,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още