IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Unibail-Rodamco продаде френски молове за 850 млн. долара

Компанията се фокусира върху най-големите пазари на недвижима собственост в Европа, продавайки по-малките си обекти

13:18 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Unibail-Rodamco продаде френски молове за 850 млн. долара

Най-голямата публична компания за недвижима собственост в Европа – Unibail-Rodamco, е продала финансов портфейл, включващ активите на търговски центрове, за 850 млн. долара на холандския собственик на молове Wereldhave, предава Financial Times.

Всички продадени търговски центрове се намират във Франция и по-конкретно в Страсбург, Руан, Бордо и Хавър, като цената им е по 4 200 евро на квадратен метър.

„Wereldhave е специалист в областта на средните по големина търговски центрове и ще успее да покаже пълния им потенциал“, заяви изпълнителният директор на Unibail-Rodamco Кристофър Кувелие.

Продажбата на търговските центрове е поредният ход на Unibail-Rodamco от програмата ѝ за разпродажба на активи на стойност 2 млрд. долара. През юли компанията продаде портфейл с активи на други шест френски търговски центъра за 931 млн. долара на Carmila – филиал на френската верига супермаркети Carrefour.

Компанията иска да концентрира собствеността си върху най-големите пазари на недвижима собственост в Европа и продава по-малки свои обекти в по-малко желани дестинации. Целият портфейл на Unibail-Rodamco се оценява на 33,6 млрд. долара.

Подобна стратегия имат и другите големи компании в сектора, тъй като нараства делът на онлайн търговията и това вреди на малките местни търговци на дребно. Затова големите компании за недвижима собственост развиват най-големите и най-успешните си молове, обикновено добавяйки към тях ресторанти и киносалони, като междувременно продават по-малки обекти.

Анализатори на Liberum изчисляват, че продажбите в размер на 1,8 млрд. долара на Unibail-Rodamco досега през годината са намалили дела на търговските имоти в портфейла ѝ до 41% от 44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още