IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се призивите за налагане на данък върху земята във Великобритания

Високите цени на терените са сред причините за влошаването на достъпността на жилищата, смятат експерти

09:09 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Земята е най-ценният актив във Великобритания, като стойността ѝ се увеличава повече от пет пъти от 1995 г. насам, показват данни на британската статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Това привлича вниманието и увеличава призивите за налагането на данък върху земята, с който да се спомогне забавянето на силните ръстове на жилищния пазар, допълва информационната агенция.

Земята на Острова е на обща стойност над 5 трлн. паунда (7 трлн. долара) и съставлява повече от половината от общата стойност на активите в страната, показват данните.

„До голяма степен всички проблеми в нашата жилищна система могат да бъдат проследени до пазара на земя и фактът, че цените ѝ са невероятно високи“, казва Тоби Лойд, ръководител политики в благотворителния фонд „Подслон“.

„Това прави жилищата абсолютно недостъпни“, допълва той.

Тъй като запасите от земя са фиксирани, а жилищата – недостатъчни, продължителният ръст в стойността на земята не е изненадващ, допълва Джулиан Джесъп, главен икономист в Института по икономически въпроси.

Последните данни възобновяват призивите за справяне с жилищната криза във Великобритания, като се въведе данък върху стойността на основната земя, а не на имуществото – предложение, направено от опозиционната Лейбъристка партия в манифеста ѝ от 2017 г.

"Колкото по-дълго продължава това, толкова по-важно е да се въведе данък върху земята, за да се гарантира, че този оскъден ресурс се използва ефективно и справедливо", допълва Джесъп.

Бързо увеличаващите се цени на земята също така лишават други сектори от икономиката от капитал, посочва Сара Махмуд, старши икономист в мозъчния тръст Фондация Нова икономика.

"Банките предпочитат да отпускат заеми като ипотеки или срещу обезпечение бизнес имот, отколкото да кредитират нови предприятия или иновации и научни разработки. Това обаче са активите, които захранват икономиката“, заключава тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още