IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвеститорите в имоти трябва да избягват Турция?

Турската лира преживя резки колебания в последните дни, а политическата и икономическата несигурност в страната се увеличава

09:09 | 26.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обезценяването на турската лира превръща имотите в градове като Истанбул и Анкара в изгодна сделка за чуждестранните инвеститори, но придобиването на имот в Турция може да се окаже голям риск дори на фона на стабилизирането на валутата.

Притесненията за управлението на турския президент Реджеп Ердоган и влошаващите се отношения на страната със САЩ и ЕС доведоха до рекорден спад на стойността на лирата в началото на миналата седмица.

На фона на резките колебания в стойността на турската валута някои инвеститори видяха голяма възможност в закупуването на имоти в страната.

Предприемачите побързаха да извлекат печалба от възобновения интерес към Истанбул и подобряването на туристическата индустрия в страната, особено по черноморското крайбрежие. Броят на туристите, които посещават Турция, е нараснал с 31% на годишна основа през първите пет месеца на 2018 г., сочат данни на министерството на културата и туризма в страната.

Лирата възвърна част от стойността си след новината, че катарското правителство планира да инвестира 15 млрд. долара в Турция, но в петък отново отбеляза спад. Турция въведе мита върху американски вносни стоки, след като президентът Доналд Тръмп наложи санкции на страната заради отказа й да освободи пастор, заплашен от затвор по обвинения в тероризъм. При всички случаи обаче е по-добре купувачите да насочат вниманието си другаде.

Market Watch посочва някои причини, поради които имотите в Турция са твърде рискована инвестиция:

На жилищния пазар в страната може да се надува балон

Има известни разногласия по въпроса дали турският имотен пазар показва признаци на балон, който е готов да се спука, или става въпрос само за отделни надценени сегменти.

Но наблюдатели предупреждават за балон от есента на миналата година. Едно от основните притеснения е, че Ердоган насочи пари към имотни предприемачи в опит да подкрепи икономиката и жилищното строителство в страната.

Но на фона на понижаването на цените на жилищата заради обезценяването на лирата и растящите строителни разходи заради по-силния долар много турски строителни предприемачи са изправени пред заплахата от фалит, съобщи преди време англоезичното издание Ahval News.

През май турските банки намалиха лихвите по ипотеките, правителството понижи някои данъци, а имотни компании намалиха цените в опит да стимулират продажбите на жилища. По това време в страната имаше около два милиона непродадени жилища.

Освен това много имоти, особено на популярни пазари като Истанбул, са собственост на чуждестранни инвеститори, които може да изтеглят парите си, ако икономическото положение се влоши. Това може да доведе до срив, който да заличи напредъка, постигнат от имотния пазар в страната.

Валутата може да остане нестабилна в обозримо бъдеще

Основите на турската икономика остават нестабилни. Ердоган притисна представители на правителството да не предприемат мерки срещу риска от инфлация, който преследва страната, засилвайки безпокойството на наблюдателите. „Когато слушам Ердоган да нарича гуверньора на централната си банка „предател“, ако се осмели да повиши лихвените проценти, или сипе огън и жупел срещу банкерите, наричайки ги „злите сили на икономиката“, знам, че турската лира ще продължи да се обезценява спрямо американския долар“, писа по-рано тази година Матеин Халид, базиран в Дубай стратег по глобални пазари, в англоезичното издание Khaleej Times, което излиза в ОАЕ.

Въпреки че Турция има един от най-големите търговски дефицити в Европа и Близкия изток, министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак каза, че няма да наложи капиталови ограничения по време на разговор с инвеститори миналата седмица. Това накара икономисти като Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, да призове за намаляване на инвестициите в Турция. Излизане на крупни инвеститори обаче може само да затвърди нестабилното финансово състояние на страната.

„По-силен долар обикновено предизвиква напрежение в икономиките на нововъзникващите пазари, така че валутата може да запази волатилността си. А на инвеститорите може да им се наложи да запазят инвестицията си за по-дълго време от очакванията“, казва Даниел Хейл, главен икономист в Realtor.com. 

Политическата ситуация в Турция може да е много нестабилна

Администрацията на Тръмп продължава да заплашва, че ще наложи още санкции на Турция, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън. „Не искате да влагате парите си в страна, която може да се сблъска с много сериозни санкции, тъй като това може да доведе до трайно обезценяване на парите ви“, казва Едуард Мермелстейн, адвокат, специализиран в инвестициите в луксозни имоти и имоти в чужбина.

Политическият риск в Турция не произлиза само от външната политика на страната. Кюрдски сепаратистки и екстремистки групи, свързани с ИДИЛ, извършиха множество атентати в страната в последните няколко години. Ако тези атаки продължат, това може да застраши стойността на имотите в областите, които са обект на нападенията.

Но може би най-големият политически риск идва от Ердоган. След неуспешния опит за преврат през 2016 г. той консолидира властта си и предприе ходове, които показват, че може да остане начело на страната до края на живота си, отбелязва Мермелстейн. Ердоган вече влоши отношенията на страната си с европейските правителства.

„Положението не е по-различно от това, което се случва в Кремъл или Венецуела. Това е политическа ситуация, която води до огромна икономическа нестабилност“, казва Мермелстейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 8
redcretin
преди 5 години
А Борисов бей разрешил ли е да го разнищвате? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 3
serafima
преди 5 години
Нас като българи трябва да ни интересува не толкова въпроса "Защо инвеститорите в имоти трябва да избягват Турция?" - за това си има обяснение и главните ни "анализатори" избягваха да коментират процеса в Турция, заради който се стигна дотук. Нашият въпрос е: защо чуждите инвеститори избягват България? Намалението на ПЧИ е драматично. Има отговори на този въпрос. Отговори и загриженост може да доведе до поне отчасти коригиране на тенденцията. Хайде него да разнищим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още