IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да привлечем Китай в решението на конфликта в Украйна?

Войната не е проблем само на Европа или Северна Америка, коментират политици по време на икономическия форум в Давос

12:22 | 29.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европа се провали да спре военната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна, смятат политически лидери, присъстващи на Световния икономически форум в Давос, цитирани от CNBC. Проблемът обаче не е само на Европа и Запада, поясни бившият премиер на Финландия Александър Стуб. 

Според него Европа и Северна Америка имат много повече какво да загубят в този конфликт, отколкото да спечелят. Затова и препоръката е ЕС да търси "гъвкави партньорства" с различни държави, дори и в някои случаи това да държави, с които Европа не споделя едни и същи ценности.

Още преди седмици, по време на срещата на Г-7, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел обясни, че кризата се нуждае от вниманието на останалия свят, включително и Китай, не само на Запада. Но да бъде привлечен Пекин в прекратяването на войната в Украйна е трудна работа, смята още първият дипломат на ЕС.

Китай не осъди нахлуването на руските военни в Украйна, но с проточването на конфликта дипломатическите връзки между Москва и Пекин започват да тежат на китайските власти, коментират анализатори, цитирани от Bloomberg. Източници на агенцията  споделят, че ако войната в Украйна укрепи възможностите за отбрана на Европа, това ще освободи активи на САЩ за повече действия в Азия и особено в Китай, признат официално като заплаха за Вашингтон.

Киев често посочва Китай като един от гарантите на мирното споразумение, с което да бъде сложен край на военния конфликт с Русия. На 30 април китайската агенция "Синхуа" позволи нецензуриран коментар на украинския външен министър Дмитро Кулеба срещу действията на Кремъл. "Тази война не е в интерес на Китай", допълни той, описвайки Русия като заплаха за глобабната сигурност и за хранителните доставки по света, пише "Свободна Европа".

Това е странно на фона на отказа на контролираните от държавата медии да използват термина "война", заменяйки го с използваното от Москва "специална военна операция", за конфликта в Украйна. Те не си спестяват и руските опорни точки, че ракетният удар в родилен дом в Мариупол преди седмици или труповете по улиците на Буча са фалшиви новини, подготвени от украинските власти, или че президентът Володимир Зеленски е под контрола на милиардера Джордж Сорос.

Войната в Украйна като "шокова терапия" за ЕС

ЕС беше "наивен" по отношение на Владимир Путин и войната в Украйна действа като "шокова терапия", смята пък външният министър на Австрия Александър Шаленберг. Според него от години общността се стреми чрез търговските връзки да държи руския президент възможно най-близо до западните ценности.

Например покупките на енергийни източници продължи, дори и след осъждането на едностранното анексиране на Крим през 2014 година. Единствено Прибалтийските републики предупреждаваха за потенциалните проблеми и се подготвяха за намаляване на зависимостта си от Русия.

"Наречете това "лицемерие", "наивност", а аз ще го нарека "алчност", каза бившият финансов министър на Украйна Наталия Ярешко в Давос. Тя припочни, че от години е ясно какви са плановете на Путин  - още от нападенията над Чечня и Грузия, от коментарите по време на Конференцията за сигурност в Мюнхен през 2007 година.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира пред CNBC, че общността често е оставяла бездейна и не е обръщала внимание на конфликти, като например в Афганистан. Това трябва да се промени, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Как да привлечем Китай в решението на конфликта в Украйна? === Ами ще наложите санкции на Китай и той веднага ще клекне и ще се повлече по безумните ви идеи. Прости решения за прости хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Ще привлечете Китай към войната в Украйна, като забраните покупката на 5G оборудване от китайски компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още