IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще осигурят ли санкциите по-добри позиции за Запада и Украйна при преговори?

Войната даде добро извинение на централните банки да не вдигат достатъчно лихвите, коментира фонд мениджърът Иво Ст. Ковачев

19:40 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта на санкциите на финансовата атака към Русия е да се подготвят максимално добри позиции за Запада и Украйна при преговори. Русия не може да отговори финансово и не ѝ остава нищо друго, освен да продължава да ескалира ситуацията военно. Това коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Иво Ст. Ковачев, старши фонд мениджър Global EM в JO Hambro Capital Management.

„Не виждам засега вероятност за тотално изключване на Русия от финансовия и икономически свят, въпреки че не очаквах чак такава ескалация, посочи той и смята, че засега руснаците не се спират и се мъчат да завладеят максимално голямо пространство, за да имат също силни позиции при преговорите – например на морето, което е много лошо за България.“

Иво Ковачев обясни, че западните страни използват финансови санкции с изключително строги мерки - блокиране на активите на Руската централна банка.

„Това е т.нар. нуклеарна финансова опция, тоест Западът натисна вече нуклеарното копче в символичния смисъл на финансови санкции – все още Сбербанк и Газпромбанк не са изключени от SWIFT системата, за да продължава да се продава газ и петрол и обратно към Русия да вървят парите", анализира ситуацията експертът.

По думите му днес е получен първият позитивен знак от САЩ.

„Заместник държавният секретар направи позитивно изказване като каза: "Добре, ние ще спрем тези санкции, ако се седне на масата за преговори и се постигне някакъв успех". Защото се говореше, че тези санкции ще стоят години напред, както беше с Иран. Виждаме, че в момента, в който ситуацията се смени малко – сега има нужда цената на петрола да падне - веднага се започват преговори с Иран и вероятно на него ще му бъде позволено да изнася официално петрол, за да се намали цената", е мнението на Иво Ковачев.

Според него трябва да признаем, че политиката е едно нещо, бизнесът е друго нещо, но те работят заедно.

„Ако една руска фирма не е в списъка на санкционираните фирми, на теория нищо не ѝ пречи да отиде в някоя западна банка, да си отвори сметка и да се опита да прави бизнес. Естествено трябва да се намери контрагент и от другата страна. Не всяка банка ще се съгласи. Трябва и западният контрагент да прецени дали си струва този репутационен риск“, обясни Ковачев.

Той напомни, че това са въпроси, които зависят повече от западната страна, въпреки че правно няма такава забрана.

"За съжаление централните банки биха могли да помогнат и ще „помогнат“ на западния свят да понесе своята част от тежестта на наложените санкции срещу Русия, каза финансистът. – Казвам за съжаление, защото аз съм много консервативен по линия на инфлацията. Сега тези банки получават много добро извинение да не вдигат тези лихвените проценти достатъчно.“

Иво Ковачев предупреди, че това е много сериозен проблем и стагфлационният риск се очертава като основен поне в контекста на Обединеното кралство, а и за САЩ. „Вероятно това ще бъде цената, която на този етап ще трябва да понесат западните общества“, смята фонд мениджърът.

Какви ще са загубите на обикновените хора заради срива на руските акции? Започна ли историческото преразпределение на акциите на обезценените компании? Накъде се насочват финансовите потоци, излизащи от Русия? Ще замести ли със суровинната си база Бразилия руските и украинските липси? Колко дълго Русия може да си позволи да издържи на пресата от страна на финансовите пазари и санкционен режим? Какви ще са последиците за България, която е на граничната линия, и има ли способно управление, което да понесе своята отговорност?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още