IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна е повратна точка и за пазарите

Шокът за европейската икономика ще преобърне дебата за монетарната политика

11:40 | 03.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нахлуването на Русия в Украйна е повратна точка за европейската политика, както беше широко признато в рамките само на няколко дни. Това, което е по-малко признато, е, че ние се намираме и в повратна точка за пазарите, пише за Financial Times Робин Брукс, главен икономист на Института за международни финанси.

Европа е в ранен етап на голям неблагоприятен шок за своята икономика, който ще преобърне дебата за паричната политика. Спомнете си, че само преди седмица имаше колективно кършене на ръце относно повишената инфлация. Това вече е стара новина. Интересното - и възможността - е, че пазарите все още не са разпознали или калкулирали новата реалност.

Да вземем случая с повишената инфлация. В неотдавнашен анализ на Института за международни финанси се предупреждава за размера на нарастването на инфлацията в Европа, което беше водено от истинско прегряване в Германия. Но Германия сега също е на първа линия в противопоставянето на Русия и една от най-изложените икономики на това, което със сигурност ще бъде дълбока рецесия на изток. Това променя дебата за инфлацията.

Централните банки се тревожат за шокове в предлагането поради „вторични ефекти“, т.е. когато силната икономика насърчава производителите да прехвърлят по-високите енергийни и други разходи към потребителите.

Това се случва, когато има силно търсене, което дава на компаниите ценова сила. Нищо от това вече не важи. Несигурността се увеличи значително, което ще намали доверието на потребителите. И тази несигурност не е свързана само с очевидните геополитически рискове. Тя е много по-дълбока.

Страни като Германия и Италия изградиха голяма част от икономиките си около евтината енергия от Русия. Това сега трябва да се промени, което предполага по-нисък растеж, по-големи фискални дефицити и повече дълг.

Дълговата връзка за Европа е сложна. През последните дни се чуха много гласове, които критикуват Германия за ниските й нива на държавен дълг, като мнозина третираха инвазията на Русия в Украйна като един вид момент „нали ви казах“. Но това е погрешно.

Ако последните няколко години ни научиха на нещо, то е, че големите негативни шокове могат да дойдат от нищото – първо ковид, след това вариантите му, а сега инвазията на Русия в Украйна. Това оправдава поддържането на резерви за извънредни обстоятелства.

В еврозоната този аргумент съдържа особена неотложност, тъй като пазарите вече не бяха склонни да купуват емисии на пандемичен дълг в навечерието на всичко това. За ключова периферна страна като Италия нетното емитиране на дълг беше финансирано до голяма степен - косвено - чрез програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка за закупуване на активи в подкрепа на пазарите.

Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
https://youtu.be/ruNCIrQsUV8 >>> яяя да видим какво има тука! Изстрели в собствените си крака? Цитат: По-лесна е процедурата за фалит, отколкото да се оправи кашата :) Мм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Kakво иска да каже тази статия - че печатането на пари ще продължи, сега с оправдание -Украйна. А ние гражданите какво ще правим ? Тези престъпници в ЕС, европейската комисия и ЕЦБ ще ни фалират (като граждани), ще ни окрадат и малкото капиталец дето е останал. Ще ни закрепостят да не можем да се движим- с тези цени на горива и на други неща. А искат още инфлация. Има ли сила, която може да се изправи срещу тези престъпници ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Значи "много гласове, които критикуват Германия за ниските й нива на държавен дълг". Ама че абсурд. Това е все едно да критикуваш човек, че не е достатъчно болен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Войната в Украйна е повратна точка и за пазарите === Ее, Пеше, един път и ти да уцелиш 10-ката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още