IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генчовска: Не сме искали засилване на присъствието на НАТО на наша територия

Подкрепяме европейската и евроатлантическата интеграция не само на Украйна, но и на Молдова и Грузия, каза външният министър

17:15 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На този етап България не е поискала засилване на присъствието на НАТО на територията на страната. Това обяви  пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска, която участва в извънредно заседание на своите колеги от Алианса, посветено на войната в Украйна, предава БТА.

Тя бе категорична, че даже командващият силите на НАТО да излезе с конкретни предложения, ще има обсъждане на равнище Министерски съвет преди да се взема решение. 

Генчовска призна, че днес външните министри от НАТО не са стигнали до конкретни решения, но посланието трябва да бъде много силно - че държавите от НАТО са с Украйна и ще я подкрепят на всяка цена. Към момента Алианса няма да се намесва пряко във войната, но основен приоритет ще е конфликтът да не напусне територията на Украйна, каза още външният ни министър след срещата.

Генчовска посочи, че за 16 март е насрочено извънредно заседание на министрите на отбраната от пакта и тогава може да се очакват следващи стъпки. Целта на днешната среща беше да се отправи ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна, допълни тя.

Ние сме част от този съюз и подкрепяме изцяло усилията конфликтът да не се разрасне. Най-важното нещо на този етап е хуманитарната помощ, която всички държави членки осъществяват, каза Генчовска.

Знаете, че НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много конфликтът да не излезе от границите на Украйна, добави тя.

Министърът отбеляза, че България подкрепя и е част от усилията за сигурността на Молдова и Грузия. По нейните думи важно послание е и изразената подкрепа за евроатлантическата интеграция не само за Украйна, но и за Молдова и Грузия. Ще бъде дълъг процес, уточни тя по този повод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още