IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО разполага силите за бързо реагиране NRF

Освен хилядите военни в повишена бойна готовност на 30 места ще бъдат поставени повече от 100 изтребителя, каза Йенс Столтенберг

20:30 | 25.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: НАТО</em></p>

Снимка: НАТО

НАТО разполага части от своите сили за бързо реагиране (NRF), за да възпре Русия. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг в петък след видеоконферентна връзка на държавните и правителствените ръководители на 30-те страни от алианса.

Той не съобщи къде ще бъдат разположени тези части. По думите му става дума за няколко хиляди войници, които ще бъдат разположени на сушата, в морето и във въздуха. 

Едва преди седмица алиансът реши значително да намали времето за готовност на няколко десетки хиляди войници от Алианса -  именно членовете на силите за бързо реагиране NR, които вече трябва да могат да бъдат разгърнати само за седем дни вместо за 30. За други единици се прилага т.нар. срок за уведомяване за преместване - 30 вместо 45 дни.

Съюзниците активираха отбранителните си планове и в резултат на това ще разположат повече сили за отбрана "на сушата, в морето и във въздуха", казва Столтенберг. Освен хилядите военни в повишена бойна готовност на 30 места ще бъдат поставени повече от 100 изтребителя. Разположихме отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на Алианса, както и морски средства в цялата зона на НАТО.

"Активирахме отбранителните планове на НАТО, за да се подготвим да реагираме на редица непредвидени ситуации и да осигурим безопасността на територията на Алианса, включително чрез привличане на нашите сили за реагиране.В момента извършваме значително допълнително разполагане на отбранителни сили в източната част на Алианса", каза Столтенберг.  

Украинските сили оказват съпротива и нанасят щети на руската армия, която се опитва да навлезе по-дълбоко в страната, заяви генералният секретар на НАТО по време на последвалата срещата на върха на лидерите на НАТО пресконференция.

"Ситуацията все още е динамична. Това, което видяхме, е, че украинските сили се сражават смело и действително са в състояние да нанесат щети на нахлуващите руски войски", заяви той.

Според него Русия е "разрушила мира в Европа". 

Народът на Украйна се бори за свободата си пред лицето на непровокираното нахлуване на Русия, каза той.

„Изразяваме съжаление за трагичните човешки жертви, огромното човешко страдание и разрушенията.“

Столтенберг призова Русия да спре "безсмислената" война.

В същото време той предупреди гражданите на Русия да не се поддават на пропагандата на своя президент Владимир Путин. "Руският народ трябва да знае: Войната на Кремъл срещу Украйна няма да направи Русия по-сигурна", заяви норвежецът в петък след видеоконференция на лидерите на 30-те страни от Алианса. "Това няма да направи Русия по-уважавана в света. Това няма да доведе до по-добро бъдеще за децата ви".

По-рано в декларация на лидерите на отбранителната организация те заявиха, че Русия носи пълната отговорност за този конфликт и светът трябва да я осъди. „Никой не бива да се заблуждава от вълната лъжи на руското правителство. Осъждаме най-категорично пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна с подкрепата на Беларус“, се посочва в изявлението.

От НАТО призовават Русия незабавно да прекрати военното си нападение, да изтегли всички свои сили от Украйна и да се оттегли от пътя на агресията, който е избрала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
хаха , потапяй се киртак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
pjc50313869
преди 2 години
У лЕво, пали към пРосия, бacтyн! Тук е ЕС и НАТО. Да идват Ф-35 и други сили, да ни пазят от мрсъния агресор на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
ing5rov
преди 2 години
клоун ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още