IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

737 Max е пред завръщане в Европа

Злополучният модел получи зелена светлина от Агенцията за авиационна безопасност на ЕС

18:41 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Моделът 737 MAX на американския производител Boeing получи зелена светлина да се завърне в небето на Европейския съюз до края на 2020 г., съобщи в петък изпълнителният директор на Агенцията за авиационна безопасност на ЕС EASA Патрик Ки, цитиран от DPA.


“Нашият анализ показва, че самолетът е безопасен и е достигнатото ниво на безопасност, което е достатъчно високо за нас. Това, което обсъдихме с Boeing, е фактът, че с третият сензор на самолета бихме могли да достигнем още по-високи нива на безопасност", отбеляза Патрик Ки, позовавайки се на допълнителен синтетичен сензор, чието разработване и инсталиране в 737 MAX може да отнеме от 20 до 24 месеца.


Самолетите 737 MAX са принудително заземени по целия свят от март 2019 г. насам след две катастрофи с този модел в рамките на по-малко от шест месеца, при които загинаха общо 346 души.


През август Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) пък официално информира Boeing за действията, които трябва да предприеме, за да получи разрешение за завръщането на този модел самолети обратно в полети.

Във вторник стана ясно, че американската аерокосмическа компания  е загубила още три поръчки за своя модел самолети 737 MAX през септември, като е доставила 11 самолета на клиентите, или по-малко от половината на броя, регистриран същия месец преди година. Данните за доставките през септември включват един морски патрулен самолет P-8 и три товарни самолета: един модел 747 за United Parcel Service, един 767 за FedEx Corp и един модел 777 за Lufthansa Cargo, информират от Boeing. 


Към това могат да се добавят и седем самолета 787 Dreamliner: един за лизинговата компания AerCap Holdings, три за United Airlines, два за Turkish Airlines и един 787-10 за тайванската EVA Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още