IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

American Airlines съкращава 15% от персонала си

Авиокомпанията, която е в процедура по несъстоятелност, обяви загуба от 904 млн. долара само за декември

10:33 | 02.02.12 г.
American Airlines съкращава 15% от персонала си

AMR, компанията майка на American Airlines, обяви, че ще уволни 13 000 служители, или общо около 15% от целия персонал, съобщи ВВС. Действията са предизвикани от намерения за намаляване на разходите за персонал с 20%, или 2 млрд. долара, и увеличаване на приходите с 1 млрд. долара годишно.

AMR, която подаде заявление за защита от фалит през ноември 2011 г., желае също да направи промени в пенсиите за персонала.

88 000 служители са представени от 3 основни профсъюза, които се противопоставят на промените, но от компанията заявиха, че скоро ще започнат преговори с тях.

AMR регистрира загуба от 884 млн. долара за първите 9 месеца на 2011 г., а в четвъртък обяви загуба от 904 млн. долара само за декември. От 2001 г. досега компанията е загубила над 11 млрд. долара.

„Смятаме да използваме процеса по преструктуриране, за да извършим необходимите промени, чрез които да посрещнем бъдещите предизвикателства и да се капитализираме напълно върху солидните основи, които полагаме“, пише главният изпълнителен директор Томас У. Хортън до служителите.

През декември той обяви, че компанията ще се измъкне от фалита с по-малко служители.

„Очаквам смут и възмущение от нашите членове, след като подробностите от предложението станат известни“, на свой ред заяви Лора Глейдинг, президент на профсъюза на обслужващия полетите персонал.

Според Хортън планираните действия за намаляване на разходите включват и преструктуриране на дълга и лизингите на самолети, извеждане от употреба на старите машини и промяна на договорите на персонала, а и част от мениджърските постове ще бъдат жертвани.

Най-големите съкращения от 4 600 човека се очакват в поддръжката. Обработващите багажа могат да бъдат съкратени с 4 200 души, докато при персонала, обслужващ полетите, се планира закриването на 2 300 работни места. 1 400 души от мениджмънта ще си тръгнат, а около 400 пилоти също ще загубят работата си.

Ръководството ще иска и одобрението на профсъюзите за промяна на системата на пенсиониране, която в момента обхваща 130 000 души, като пенсиите трябва да бъдат заменени с „пенсионни сметки“. Недостигът в пенсионните фондове на компанията е на стойност милиарди долари и в сряда тя обяви, че повече не може да ги обслужва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още