IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки се готвят за рекордни приходи през 2021 г.

Акциите на големите американски банки поскъпват съществено от началото на годината

09:30 | 29.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските банки ще запишат рекордни нива на приходите през тази година, прогнозират от Института по международни финанси (IIF) пред CNBC. Оптимизмът е породен от данните за възстановяването на американската икономика. Това ще повиши нивото на кредитиране и таксите, които банките получават, посочва изпълнителният директор на организацията Тим Адамс.

В същото време увеличената инвестиционна активност ще увеличи и приходите от търговията, смята още експертът.

Позитивните очаквания могат да се видят в търговията с акциите на банките. Например книжата на Goldman Sachs поскъпнаха с почти 41% от началото на годината. С над 40% по-скъпи са и акциите на Bank of America, а JP Morgan добави 29% към своята пазарна цена.

Много от водещите банки в САЩ публикуваха пазарни отчети зап първото тримесечие, които надхвърляха очакванията на финансовите анализатори.

Американската икономика започва да излиза от кризата, породена от пандемията от коронавируса. Но сред анализаторите се появи и тревогата, че бързото възстановяване ще ускори и инфлацията, което би означавало, че Федералният резерв ще затегне своята монетарна политика по-рано от очакваното.

Индексът на потребителските цени в САЩ отчете повишение от 4,2% през април. Това е най-резкият ръст от 2008 година насам, припомня CNBC.

Според Тим Адамс наистина е време Фед да започне да обмисля действията си по отношение на монетарната политика. Няма обаче индикации, че гуверньорът Джером Пауъл ще направи това скоро.

"Мисля, че ще поддържат икономиката гореща за дълго и ще изчакат да видят развитието на инфлацията", коментира Адамс.

Преди време от Фед бяха категорични, че всеки ръст на инфлацията ще е временен на фона на пандемичната 2020 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още