IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари започват сесията с ръстове, водени от Apple*

Акциите на технологичния гигант поскъпват с 2,7%

16:49 | 21.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започват борсовата сесия в четвъртък на зелена територия въпреки някои притеснения за състоянието на щатската икономика, след като в сряда Федералният резерв обяви, че не очаква увеличение на лихвите през тази година, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства с 0,27%, като акциите на технологичния гигант Apple поскъпват с 2,7%, успявайки да компенсират пониженията при книжата на J.P. Morgan Chase (над 1,6%).

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,3% към стойността си, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite – 0,45%.

Apple поскъпва, след като компанията Needham повиши оценката си за книжата на производителя на iPhone. С това акциите прескачат средната си 200-дневна стойност за първи път от ноември насам.

Книжата на биотехнологичната компания Biogen на свой ред поевтиняват с близо 28%, след като дружеството прекрати опитите си с лекарство, което трябваше да се прилага при лечение на болестта на Алцхаймер.

В сряда Федералният резерв заяви, че не очаква до края на годината да бъдат увеличавани отново лихвените проценти. През декември централната банка прогнозираше най-малко две покачвания. Федералната комисия по отворените пазари повтори думите си от януари, че ще бъде „търпелива“ на фона на „глобалните икономически и финансови развития и приглушения инфлационен натиск“.

В отделно изявление Фед каза, че ще започне да забавя разпродажбата на облигационния си портфейл през май и ще го спре в края на септември. След това централната банка вероятно ще запази размера на портфейла „сравнително постоянен за известно време“, което ще позволи на резервния баланс постепенно да се свие.

Пазарът на ценни книжа е напът да отбележи една вяла седмица, като водещите индекси не успяха да отбележат значителни изменения.

Освен новините от Фед пазарите реагират и на смесените новини от търговския фронт. По-рано в сряда американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възможно митата върху китайски вносни стоки да се запазят за „значителен период от време“ дори и след сключване на търговско споразумение. Според него по този начин ще се гарантира спазването на поетите от Пекин ангажименти.

На стоковите пазари цената на петрола върви надолу. Американският сорт WTI поевтинява с 0,25% до цена от 60,08 долара за барел. На свой ред международният бенчмарк Брент отписва 0,38% до 68,25 долара за барел.

Златото обаче поскъпва с 0,86% до 1312,90 долара за тройунция.

Доходността по американските държавни ценни книжа също се придвижва на червена територия, като съответно по 10-годишните и 30-годишните облигации достигат 2,523% и 2,967%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница конкурентни валути, нараства с 0,44% до 96,18 пункта.

* Информацията е актуална към 16:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още