IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън иска от Конгреса да одобри помощ за Украйна от 33 млрд. долара

С тези средства ще бъде оказана военна, икономическа и хуманитарна подкрепа за страната

19:09 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителна помощ за Украйна в размер на 33 млрд. долара. С тези средства ще бъде оказана военна, икономическа и хуманитарна подкрепа за страната през следващите пет месеца, съобщава Bloomberg.

Пакетът включва над 20 млрд. долара за военна помощ, с 8,5 млрд. долара ще бъде подкрепена икономиката на Украйна, а 3 млрд. долара са предвидени за хуманитарни нужди. 

По-рано днес от Белия дом предложиха да се използват конфискуваните от руски олигарси авоари за компенсиране на щетите, причинени на Украйна от руската инвазия.

Изземането на тези активи позволява те да бъдат трансферирани към Киев, за компенсиране на щетите (причинени на Украйна) от руската агресия, се казва в изявление на Белия дом.

Байдън е предложил на Конгреса да приеме съответния законопроект.

Законодателните предложения на американския президент ще са насочени към облекчаване на процеса на изземане на активи на руски олигарси и ще направят наказуемо притежаването на доходи, получени от "корупционни сделки с руското правителство", отбеляза Белият дом.

Предложенията на Байдън ще позволят запора на собственост, използвана от руски олигарси за заобикаляне на санкциите, което досега американските закони не позволяваха, и са насочени към разширяване на възможностите за работа с чуждестранните партньори на САЩ за изземане на активи, свързани с корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още