Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Бен Бернанке е оптимист за американската икономика

Председателят на Фед предупреди сенаторите, че предстоят трудни решения, касаещи справянето с дългосрочните бюджетни дефицити и разходите за здравеопазване

Бен Бернанке е оптимист за американската икономика

Мандатът на Бен Бернанке изтича на 31 януари. Снимка: Ройтерс

Снощи председателят на Федералният резерв на САЩ Бен Бернанке сподели оптимистичната си прогноза за икономиката на САЩ пред представителите на демократите в Сената, пише Ройтерс. Но въпреки това той предупреди, че предстоят „трудни решения“, касаещи справянето с дългосрочните бюджетни дефицити и разходите за здравеопазване.

Бернанке, чийто мандат изтича в края на януари, е споделил пред сенаторите, че намаляването на федералните бюджетни дефицити и подобряващата се позиция на страната в енергийния сектор са все позитиви, които допринасят за една по-здрава американска икономика.

„Следващите няколко години ще са по-окуражаващи, но не можем да забравим дългосрочните предизвикателства и те вървят наред с други неща, програми, които засягат здравеопазването“, цитират сенаторите председателя на Фед.

Застаряващото американско население ще постави под засилен натиск правителството, което се бори да предостави пенсии и здравни грижи на възрастните, бедните и инвалидите, смята още Бернанке.

Според членa на бюджетната комисия в Сената Пати Мъри Бернанке е бил много проницателен. Говорил е за това как нещата се подобряват, като някои от нещата като инвестиции в инфраструктура и в научно-изследователска дейност, ще помогнат на икономиката в бъдеще.

Още по темата

Сенатор Чарлз Шумер, който също е член на Банковата комисия към Сената, напусна заседанието. Той сподели пред репортери, че не е съгласен с мнението на шефа на Фед.

Бернанке е смятал, че контролът върху бюджетния дефицит през следващите 4-5 години ще бъде добър. Шумер е по-притеснен за доходните на средната класа и за раждаемостта, отколкото за проблемите с дефицита.

През декември централната банка реши да намали с 10 млрд. долара месечните си покупки на активи до 75 млрд. долара. Излизането от стимулиращата програма най-вероятно ще бъде основната задача на наследничката на Бернанке Джанет Йелън.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх