IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата пред Джанет Йелън тепърва предстоят

Ако тя успее да се справи с промените в политиката на Фед, това ще е доказателство за способностите ѝ като централен банкер, каза Куинси Кросби

13:40 | 03.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещият председател на Фередалния резерв на САЩ Джанет Йелън&nbsp;<br />
	&nbsp;</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещият председател на Фередалния резерв на САЩ Джанет Йелън 
 

Снимка: Ройтерс

Добрите новини, идващи от икономиката на САЩ, могат да причинят сериозни главоболия на Джанет Йелън докато тя се подготвя да заеме поста си начело на Федералния резерв, пише CNBC.

Растежът на БВП в САЩ гравитира около 4 процента, а борсата продължава стремглаво нагоре и това би могло да постави под съмнение адекватността на кризисната парична политика на Фед.

„При растеж за 2014 от около 3,5%, евентуално и по-висок, Фед всъщност продължава да влива пари в икономиката“, казва Джо Лаворна, главен икономист за САЩ в Deutsche Bank.

„Да, те намаляват обема на покупките, но сметката продължава да се увеличава. Това е потресаващо за мен. Не виждам как ще се измъкнат от ситуацията без проблеми“, добави той.

Паралелно с намаляването на месечните си покупки от 85 на 75 млрд долара, Фед държи целевия си лихвен процент около нулата от началото на кризата през 2008 г.

„Или нещо ще се обърка в хода на възстановяването и/или ще се образува балон на финансовите активи, или ще се появи инфлация. Неизбежно е нещо да се обърка. Все още не сме изпитали всички ефекти от приспособяването“, казва Лаворн.

Докато Йелън се подготвя да наследи оттеглящия се председател Бен Бернанке, изработването на приложима комуникационна стратегия може би ще бъде най-важният й приоритет.

На финансовите пазари съгласуването на настроенията с новия подход на Фед на свиване на стимулите премина сравнително спокойно. Цените на акциите завършиха годината с увеличение, изпращайки S&P 500 нагоре с 29%.

Ефектите от количественото облекчаване започнаха да се проявяват и при паричните агрегати, като обемът на паричния поток – ключов показател за нивото на инфлацията, се увеличи в края на годината.

М2, който освен наличните пари и безсрочните депозити, включени в М1, измерва и срочните депозити, се увеличи със 7,7% през четвъртото тримесечие и с 6,3% на месечна база. М1 се вдигна с 11% през тримесечието и с 8,6% спрямо предходната година. Това кара инвеститорите да подхождат предпазливо към завоите в политиката Фед въпреки иначе стабилните показатели на пазара.

„Всеки обича добре представящите се пазари. Но когато успехът им лежи на нещо изфабрикувано, което не е истинско, тогава се притесняваме“, обяснява инвестиционният директор в Cabot Money Management Роб Лутс. „Реалната стойност на капитала очевидно е доста по-висока от цената ѝ на пазара. Това е проблем и означава, че може би инвеститорите правят нещо, което не бива.“

Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още