IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът очаква Фед да свива стимулите с по 10 млрд. долара на месец

Такава серия от предсказуеми стъпки ще доведе до разширяване на прозрачността и откритостта на Фед, коментира анализатор

09:31 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът очаква Фед да свива стимулите с по 10 млрд. долара на месец

Федералният резерв на САЩ вероятно ще намалява покупките си на облигации с по 10 млрд. долара през следващите седем заседания преди да сложи край на програмата през декември 2014 г., смятат икономисти.

Средната прогноза в обхващащата 41 икономисти анкета на Bloomberg съвпадна със скорошното решение за свиване на стимулите с 10 млрд. долара. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) на Фед съобщи, че ще ограничи изкупуването "в по-нататъшните стъпки при бъдещите срещи", ако икономиката се подобрява съобразно очакванията.

"Ако имаме напредък по отношение на инфлацията и дългосрочния ръст на работни места, а аз вярвам, че ще е така, най-вероятно на всяко заседание ще се прави намаление на покупките", заяви председателят Бен Бернанке. По думите му понижение от 10 млрд. долара е "скромно за общия обхват".

Ако икономиката се забавя, Фед може да "пропусне среща или две", а ако тя се ускорява банката може да ограничи стимулите "малко по-бързо", уточни Бернанке

Заседанието бе последно за него в качеството му на председател. Той ще бъде заменен от настоящия си заместник Джанет Йелън след 31 януари.

"Такава серия от предсказуеми стъпки ще доведе до разширяване на прозрачността и откритостта на Фед", заяви Дана Сапорта, икономист в Credit Suisse Group AG в Ню Йорк.

"Правейки това, Фед ще избегне драмата да се налага да стига до консенсус на всяка среща", посочи още тя.

Публикуваните в петък данни показаха, че щатската икономика се е разширила с 4,1% на годишна база през третото тримесечие – най-силният тримесечен ръст от 2011 г. Резултатът надхвърли прогнозната на експертите, които предвиждаха запазване на предходната правителствена оценка на ниво от 3,6 на сто.

Безработицата падна до 5-годишно дъно от 7 на сто през ноември, след като работодателите увеличииха работните позиции с 203 000. Инфлацията достигна 0,7% през октомври, което е под целевото равнище от 2 на сто, заложено от Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още