IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата пред Джанет Йелън тепърва предстоят

Ако тя успее да се справи с промените в политиката на Фед, това ще е доказателство за способностите ѝ като централен банкер, каза Куинси Кросби

13:40 | 03.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещият председател на Фередалния резерв на САЩ Джанет Йелън&nbsp;<br />
	&nbsp;</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещият председател на Фередалния резерв на САЩ Джанет Йелън 
 

Снимка: Ройтерс


Лошото преразпределяне на капитала винаги е причина за тревоги когато Фед влива пари икономиката и този път едва ли ще направи изключение.

Маржът на дълга например на Нюйоркската фондова борса скочи до 423,7 млрд долара, считано до ноември, бележейки рекорден връх от 16-процентен ръст през годината. А за Йелън това означава много работа.

След като Федералната комисия за отворен пазар гласува за намаляване на паричните стимули по-рано от това, което пазарът очакваше, на преден план излезе въпросът дали и затягането на лихвите няма да дойде по-рано. Ако това се случи, то ще е в разрез с един от основните приоритети на Йелън – политиката на бъдещи насоки, за която тя вярва, че може да се използва, за да бъдат направлявани очакванията на финансовите пазари.

Придържането към бъдещите насоки я противопоставя и срещу вероятния заместник-председател на Фед Станли Фишър. Той оспорва ефективността на инструмента и изразява опасения, че използването му може да принуди централната банка да промени подхода си, ако икономическите данни се подобрят.

Все пак най-вероятно е първите действия на Йелън да са предпазливи. Тя е един от хората, които са относително скептични към силата на възстановяването, особено относно това доколко свиването на работната сила е допринесло за намаляването на безработицата.

Тук отвореният подход, свързан с количественото облекчаване, би могъл да ѝ се окаже от полза – Фед си е оставил достатъчно място за действие да увеличи обема на покупките, в случай че икономическите данни се влошат.

„Очаквам тя да продължи с намаляването на стимулите с по 10 млрд на месец. Това ще продължи до към април и тогава икономиката ще влезе в рецесия“, коментира икономистът в Pento Portfolio Strategies Майкъл Пенто.

„Ще наблюдаваме драстичен спад на цените на акциите и имотите. Причината за това ще бъдат повишаващите се лихвени проценти. Някъде през лятото на 2014 г Йелън ще увеличи обема на покупките на активи, вместо да го намали“, добави експертът.

В този аспект подходът ѝ може да не се окаже чак толкова различен от този на Бернанке, който е изявен привърженик на заливането на пазара с ликвидност в името на поддържането на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още