IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Фед никога няма да прекрати количествените улеснения

В рамките на няколко години покупките на активи ще бъдат значително по-високи, отколкото са днес, посочи популярният анализатор

12:00 | 18.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Фед никога няма да прекрати количествените улеснения

Все повече експерти продължават да залагат, че Федералният резерв на САЩ ще понижи покупките на активи след края на днешното си заседание. Други пък считат, че стимулите ще бъдат свити в първите месеци на 2014 г., като процесът ще продължи поетапно до 2015 г. Марк Фабер обаче отново поглежда на ситуацията от съвсем различен ъгъл.

"Федералният резерв никога няма да прекрати количествените си улеснения", отбеляза редакторът на Gloom, Boom & Doom пред CNBC. "След като бъдат въведени, програми като тези обикновено продължават без спиране", допълни още той.

Централната банка на САЩ ще обяви решението си в 21:00 часа българско време днес. Новината ще бъде последвана от пресконференция на Бен Бернанке, за когото днешното заседание е последното в качеството му на председател. От 31 януари нататък той ще бъде сменен на поста от сегашния си заместник Джанет Йелън.

Очакванията за срещата на централните банкери са смесени, но повече от 50 на сто от инвеститорите на Wall Street очакват Фед да свие стимулите си или сега, или през януари. Според изследването на CNBC прогнозите са свързани с добрите данни на американската икономика, която все по-малко се нуждае от допълнително монетарно подпомагане.

Въпреки всичко Фабер смята, че добрите времена може и да не продължат дълго.

"Икономическото възстановяване, или т.нар. възстановяване, ще отбележи своята пета година през юни 2014 г. Ако в някакъв етап икономиката отслабне отново, Фед ще заяви: "Ние не сме направили достатъчно, трябва да направим повече", посочи анализаторът.

Въпреки че популярният с мечите си прогнози експерт очаква централната банка в някакъв момент да понижи покупките си на активи, той определи подобен ход като до голяма степен безсмислен.

"Те могат и да направят някои козметични корекции, но по мое мнение в рамките на няколко години покупките на активи ще бъдат значително по-високи, отколкото са днес", отбеляза още Марк Фабер.

Повече за количествените улесненията на Фед вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
печатарката - единствената преуспяваща индустрия в АмерикаИ така до края на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още