IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Богатите ще пострадат, когато Фед спре кранчето с парите

Икономистът счита, че богатите могат да изгубят поне половината си богатство заради по-стриктната парична политика и последващия срив в цените на активите

14:58 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Известният с мрачните си прогнози инвеститор Марк Фабер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Известният с мрачните си прогнози инвеститор Марк Фабер. Снимка: Ройтерс

Както Фед дава, така Фед може и да вземе. Докато днес по нищо не личи, че богатите се притесняват от ефектите на затягането на паричните стимули, то те трябва да започнат. Или поне така твърди икономистът Марк Фабер.

Пред CNBC авторът на инвестиционния бюлетин  „The Gloom, Boom & Doom Report“ споделя, че богатите могат да изгубят поне половината си богатство заради по-стриктната парична политика и последващия срив в цените на активите. Фабер обаче не се ангажира с точна прогноза кога точно това ще се случи.

Но според него лесните пари от централните банки – особено количествените улеснения – са създали балони при редица класове активи по целия свят. Високият клас недвижими имоти и други любими активи на заможните ще пострадат най-много.

„Ние сме свидетели на надуването на гигантски балони при активи по целия свят, а цените на недвижимите имоти се повишиха значително“, казва той. Особено високия клас – цените са рекордно високи. Това е така в Хемптънс, Мейфеър, Лондон, Хонконг, Сингапур. Налице е висока инфлация в чужбина. Ето защо аз мисля, че един ден инфлацията при тези активи ще доведе до дефлационен колапс по един или друг начин.“

Фабер забелязва, че все повече финансисти – от милиардера, управляващ хедж фонд Стенли Дракънмилър до собственика на Omega Advisors Леон Купърмен – защитават тезата, че политиката на Фед е направила богатите още по-богати и главно благодарение на растежа на цените на активите. Повишенията на фондовите пазари увеличиха рекордния брой милионери в САЩ. По данни на Credit Suisse cамо за последните 12 месеца броят на милионерите в Америка се е увеличил с още 1,7 млн. души.

Ето защо до този момент заможните не се притесяват от последиците, които евентуалния обрат в курса на политиката на Фед ще причини. Проучване на BMO Private Bank разкрива, че 61% от анкетираните милионери се чувстват по-добре сега, отколкото преди рецесията. Само 7 на сто споделят, че състоянието им сега се е влошило още.

Но Марк Фабер предполага, че, като основни бенефициенти на политиката на Фед, богатите ще пострадат най-сериозно, когато централната банка промени курса й.

„Ако си мислите, че високата класа никога няма да изгуби нищо...“, загатва той. „Всичко това е резултат от количествените улеснения. Фед искаше да стимулира пазарите. За това бяха QE част 1, 2 и 3. Хората се придвижиха по рисковата крива и до този момент това работи.“

Разбира се, не само политиката на Фед направи богатите още по-богати – те трупаха състояние още преди периода на количествените улеснения.

Богатите се опитваха да защитят себе си от всеки спад, предизвикан от Фед, чрез големи запаси от парични средства и големи инвестиции в активи, които са по-малко податливи на въздействие в сравнение с акциите.

Но цените на тези активи – недвижими имоти, земя, произведения на изкуството, автомобили, диаманти и суровини – ще се сринат много повече, отколкото ще пострадат акциите, когато Фед забави печатането на пари. Ако сега богатите не са притеснени, то несъмнено ще бъдат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още