IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер предрича нов "Черен понеделник" до края на годината

Много малко компании движат пазара, сравнява ситуацията с пазарния крах от октомври 1987 г. инвеститорът

13:41 | 09.08.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Играе ли Марк Фабер ролята на лъжливото овчарче? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Играе ли Марк Фабер ролята на лъжливото овчарче? Снимка: Ройтерс

Марк Фабер отново прави песимистични прогнози, пише MarketWatch. Известен с прозвището си Dr. Doom, авторът на The Gloom, Boom & Doom Report, предупреждава инвеститорите да се подготвят за спад на пазарите от 20% или повече до края на 2013 г. Фабер прогнозира срив на пазара като този, който наблюдавахме през 1987 г.

„През 1987 г. имахме сериозен ръст в цените на акциите. Печалбите обаче не растяха с устойчив темп. Пазарите бяха надценени. Последва рязък спад, а 25 август бе последният ден, в който голям брой акции отбелязаха 52-седмично дъно. С други думи броят на акциите, които поскъпваха, се свиваше и бяхме свидетели на няколко прекъсвания на търговията с различни акции“, коментира в интервю пред CNBC Марк Фабер

Октомври 1987 г. е период, който инвеститорите не могат толкова лесно да забравят. От началото на годината широкият индекс S&P 500 прибави 20% към стойността си. Фабер прави сравнение с 1987 г., когато пазарът нарасна с 30% по същото време на годината.

На 19 октомври 1987 г., денят, известен като „Черният понеделник“, S&P 500 се срива главоломно с 20% . Това събитие остава завинаги в историята на Wall Street като най-голямата загуба, претърпяна на борсата за един ден. Това бе краят на продължилия пет години период на поскъпване на акциите. 

Фабер отбелязва, че само за два дни през тази седмица, когато S&P 500 удари исторически връх от 1,709 пункта, е имало 170 емисии, които са се търгували на 52-седмично дъно. Това означава, че само няколко компании движат пазара.

Още през февруари, а след това още няколко пъти, Марк Фабер направи подобни негативни прогнози, но нищо от тях не се сбъдна. Анализаторите се питат колко време още той ще играе ролята на лъжливото овчарче преди реално нещо подобно да се случи?

Анализаторът от Schaeffer’s Investment Research Райън Детрик пък прави съвсем друго заключение. Според него, също както и през 1987 г., и сега индексът Dow Jones Industrial Average е нараснал почти двойно. Днес обаче пазарните участници се държат по различен начин в сравнение с въпросната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Високочестотната компонента - лошо следствие от "реално свободния" пазар, който високоскоростната търговия обира, е с много малка стойност сравнена с нискочестотната компонента манипулираща тренда на пазарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
Бери, тогава имаше спад въпреки HFT-a и спада беше заради липсата на ликвидност да поема огромният обем. Мисля си че много скоро, ще се спукат балоните в САЩ и тогава HFT-a ще са най-малкият проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
HFT-тата биха ускорили спада, в протвен случай ще фалират собствениците си. И без това има достатъчно приимери вече. Във всички случай скоро ще го видим в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
bertram
преди 10 години
Фабер е пич, но според мен не оценява развитието на високоскоростната търговия ( HFT ) там алгоритмите са много напред...ако да имаше срив 2010 поради 'бъг' според мен тези машини са единствената пречка да се случи черен понеделник както през 1987... просто гадовета знаят как да 'успокоят' и изгладят пазара, за да няма такива брутални движения. Нивата на ^VIX са едно от доказателствата до какво води 'изглаждането на пазара' от HFT ботовета. Ако им ударят една такса на транзакция...по-височка.. тогава играта ще загрубее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още