IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing и GE ще продават части за самолети на Иран

Компаниите получиха лицензи от американското финансово министерство като част от временното споразумение за облекчаване на санкциите срещу Техеран

14:22 | 05.04.14 г.
Boeing и GE ще продават части за самолети на Иран

Boeing и General Electric (GE) получиха лицензи от Министерството на финансите на САЩ за износ на някои резервни части за самолети за гражданската авиация за Иран като част от временното споразумение за облекчаване на санкциите срещу Техеран, предава Ройтерс.

Говорителят на GE Рик Кенеди съобщава, че Министерството на финансите е одобрило молбата на компанията да обслужва 18 двигателя, които са били продадени на ислямската държава в края на 70-те години на миналия век.

Те ще бъдат обслужвани в съоръженията, собственост на GE или на германската MTU Aero Engines, която има лиценз за върши същата работа.

Представители на GE ще се срещнат през следващата седмица в Истанбул с представители на иранския авиопревозвач Iranair и MTU, за да обсъдят нуждите на Иран.

Говорител на Boeing също обяви, че компанията е получила лиценз за някои дейности в Иран и също предстои среща с представители на страната, за да се изясни какви са необходимите части.

Лицензът обхваща само компоненти, необходими за осигуряването на безопасността на полетите на старите самолети на Boeing, които са продадени на Иран още преди революцията през 1979 г.

Не се допуска обаче продажбата на нови летателни апарати на Техеран.

Иран се съгласи през ноември да свие ядрените си дейности в замяна на облекчаване на санкциите от западните държави, Русия и Китай. Техеран твърди, че заради ограниченията страната не е успяла да поднови гражданската си флотилия и е била принудена да използва по-нисък стандарт руски самолети и да закърпва джетове, които отдавна са надхвърлили нормалните години за работа.

От 1990 г. насам заради остарялата флотилия са се случили над 200 произшествия, които са отнели живота на над 2 хил. души, според данни на официалната информационна агенция IRNA.

Анализатори смятат, че продажбите могат да помогнат на американските компании да се позиционират за потенциални продажби на нови самолети, ако се стигне до по-сериозно облекчаване на санкциите срещу Техеран. Ако ограниченията бъдат вдигнати напълно, страната може да поръча между 200 и 400 нови самолета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още